Csak egy volt a sok közül a kamionsofőr, aki nekihajtott kamionjával a klímaaktivistáknak

A közvélemény-kutatások szerint a németeknek is elegük van a szélsőséges módszerekből.

2023. 07. 30. 18:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban is megosztotta a társadalmat és a politikát az eset, amikor egy türelmét vesztett sofőr nekihajtott kamionjával az útját elálló klímaaktivistáknak. Valószínűleg azért is vert nagy visszhangot az incidens, mert videófelvétel is készült róla, ami aztán vírusszerűen terjedt az interneten. 

Pedig mint az RBB adatgyűjtéséből kiderül, a történtek egyáltalán nem egyediek:

 

Németország-szerte 142 esetben indult eljárás hasonló ügyben sofőrök ellen, ebből 99-szer Berlinben, ahol a leggyakrabban akcióznak a klímaaktivisták.

 

A médiumnak nyilatkozó szakértő szerint ráadásul ez minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa, az összeütközések valós számai ennél magasabbak. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a rendőrség csak a konfliktus végére érkezik ki, és egyébként a klímaaktivistákra sem jellemző, hogy feljelentést tegyenek.

Büntetésig mégis eddig csak két alkalommal jutott el az eset a fővárosban:

  • egyszer, amikor egy férfi öngyújtójával megpróbálta megégetni egy aktivista kezét idén áprilisban,
  • és egy másik júliusi tiltakozásnál, amikor megpróbáltak elrángatni egy aktivistát, aki a kezét már az úttesthez ragasztotta.

A cikk szerint ugyanakkor mivel sok ügy még folyamatban van, további felelősségre vonás is várható. Rámutatnak arra is, hogy bár a sofőrök gyakran önvédelemmel indokolják fellépésüket, a bíróság eddig ezt egyetlen alkalommal sem látta bizonyítottnak. Tavaly egyébként kétezer vizsgálat indult a klímaaktivisták ellen is.

A közvélemény-kutatásokból pedig az is kiderül, hogy a társadalom túlnyomó többségének nagyon nem tetszenek a klímaaktivisták radikális módszerei. 

 

Míg két évvel ezelőtt a megkérdezett németek 68 százaléka egyetértett a klímavédő mozgalmakkal, mostanra 34 százalékra csökkent az arány.

 

Még feltűnőbb az ellenérzés, ha az útlezárásokat vizsgálták, 85 százalék nem támogatta az ilyesfajta megmozdulásokat. Az idézett szakértő szerint ennek az a legfőbb oka, hogy az emberek szerint ezek az akciók nem a megfelelő személyeket veszik célba.

Ez lehet az oka annak is, hogy az emberek azonnal gyűjtést szerveztek a kamionsofőr megsegítésére, aki munkáját és jogosítványát is elveszítette, amiért beismerten túlreagálta, hogy akadályozták járművét.

Borítókép: Klímaaktivista ragasztotta magát az úthoz. (Fotó: Facebook/Last Generation)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.