Máris válogathatna a munkák közül a kamionsofőr, aki áthajtott a klímaaktivistákon

Civilek gyűjtést is indítottak megsegítésére, de már a politikusok is reagáltak.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 10:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ügyfelem nagyon sajnálja a történteket – üzente meg annak a kamionsofőrnek az ügyvédje, aki minap úgy feldühítette magát, hogy nekihajtott a járművét akadályozó klímaaktivistáknak. A Bild szerint 41 éves férfi azt is elismerte, hogy „baja eshetett volna valakinek”, és hogy túlreagálta az esetet, ugyanakkor megértést kért. 

Azzal védekeznek, hogy a teherautó altatógázt szállított németországi kórházakba, így akár műtétek, emberi életek is veszélybe kerülhettek volna a késlekedés miatt.

Az ügyvéd elmondása szerint az biztos, hogy eltúlzott és jogtalan ügyfele jogosítványának bevonása, legfeljebb könnyű testi sértés kísérletével vádolható, amiért enyhe büntetés jár.

Mint arról lapunk is beszámolt, az eset után a kamionsofőr jogosítványát határozatlan időre bevonták, munkahelyéről azonnal elbocsátották, a hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és a férfit akár öt év börtön is fenyegetheti.

Védőjének tájékoztatása szerint már csak azért is fontos lenne, hogy mielőbb visszakapja jogosítványát, mert három vállalat már azonnal munkát is ajánlott neki.

De civil összefogás is formálódik érte. A Junge Freiheit nevű jobboldali lap gyűjtést szervezett, hétfői tájékoztatásuk szerint

néhány nap alatt 25 ezer euró (több mint kilencmillió forint) gyűlt össze, melyet ügyvédjének adnak.

Emellett a Bürger für Starslund nevű politikai szervezet gyűjtést indított, hogy segítsenek jogi költségeinek fedezésére. Mint írják, a klímaaktivisták jogi kiadásait fedezi a Last Generation nevű környezetvédelmi szervezet, de a munkáját vesztett kamionsofőrnek nincs ilyen támasza. Bejegyzésükben egyenesen a „szívek királyának” hívják a férfit.

A Junge Freiheit egyébként közvélemény-kutatást is rögtönzött olvasói körében, hogy mit gondolnak a történtekről: 80 százalékuk szerint helyesen cselekedett a sofőr, 17 százalék szerint helytelenül. Más online szavazások viszont arra jutottak, hogy a többség szerint nem kellene gyűjtést szervezni neki. A kommentelők közül sokan, ha nem is helyeslik a klímaaktivisták módszereit, de elítélik az önbíráskodást.

Néhány politikus is megszólalt már az ügyben.

 

Nem a sofőröket (áldozat!) kell börtönbe zárni, hanem a káoszt okozókat, akik jogtalanul akadályozzák a közlekedést (elkövetők)!

 

– fakadt ki például Sven Rosomkiewicz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik képviselője. Nem értett viszont egyet vele saját párttársa, Ruprecht Polenz úgy vélte, egy 40 tonnás kamionnal nekihajtani valakinek egyértelmű bűncselekmény.

Borítókép: A kamionsofőr nekihajtott az utat elzáró klímaaktivistáknak. (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.