Tönkretehetik a kamionos életét, aki áthajtott a klímaaktivistákon

Akár öt év börtönt is kaphat, amiért elveszítette a türelmét.

2023. 07. 17. 7:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár öt év börtönt is kaphat az a kamionsofőr, aki úgy dühbe gurult, hogy nekihajtott a járművét akadályozó klímaaktivistáknak – írta meg a Bild. A német lapot a hatóságok arról tájékoztatták, hogy vizsgálják az ügyet, mindenekelőtt azt, hogy akciójával fenyegette-e bárki életét vagy testi épségét. A rendőrség arra is figyelmeztetett: a kamion adott esetben akár fegyvernek is minősülhet.

Az eset mindenesetre már biztosan nem marad következmény nélkül: a 41 esztendős sofőrt a fuvarozó vállalat sűrű sajnálkozások közepette elbocsátotta, jogosítványát pedig határozatlan időre bevonták.

Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, a német Stralsund városának közelében fogyott el egy kamionsofőr türelme: először puszta kézzel próbálta meg elrángatni az útból a klímaaktivistákat, majd miután ez nem sikerült, egyszerűen közéjük hajtott. Az útjában álló fiatalnak állítólag nem esett baja. Az esetről videó is készült, ami csakhamar felkerült az internetre, óriási felzúdulást keltve.

A Bild szerint ügyvédje azzal védekezik, hogy ügyfele csak megpróbálta megvédeni magát az aktivistáktól, és célba juttatni szállítmányát. Annyit elismert, hogy „baja is eshetett volna valakinek”. Helyi politikusok egy csoportja mindenesetre máris gyűjtést szervezett, hogy legyen pénze kifizetni a jogi eljárás költségeit, főleg miután munkáját is elvesztette.

A Last Generation nevű környezetvédő szervezet szóvivője sietett leszögezni, hogy elütött aktivistájuk „nem érez haragot” a kamionos iránt, és akciójuk nem személyek, hanem a kormány ellen irányult. A csoport korábban olyan akciókkal vetette észre magát, mint hogy odaragasztották magukat a hamburgi repülőtér kifutópályájára, bablevessel öntötték le Vincent Van Gogh egyik képét, vagy feketére festették a római Trevi-kút vizét.

Beszédes egyébként, hogy a Bild szavazásán, amely azt firtatja, az emberek egyetértenek-e a környezetvédelem effajta formájával,

95 százalék válaszolta azt, hogy nem, a klímaaktivisták idegesítők, és csak öt százalék vállalt velük közösséget.

Borítókép: A kamionos métereken át tolta az aktivistát (Forrás: Twitter videókivágás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.