Dagad a botrány Romániában az idősotthonok drámai állapota miatt

A munkaügyi miniszter lemondott tisztségéről. Hétfőtől csaknem másfél ezer szociális intézménynél végeztek ellenőrzést.

Forrás: MTI2023. 07. 13. 11:26
20220110 Szigethalom Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény, idősek otthona. Dolgozott a vakcina, szinte tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést az otthon lakói, ahol karácsony előtt terjedt el a fertőzés. fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol Fotó: Máté Krisztián Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan az első miniszteráldozata annak az egyre dagadó romániai botránynak, amely néhány romániai idősotthonban tapasztalt drámai állapotok napvilágra kerülése nyomán robbant ki. 

Marius Budai munkaügyi miniszter csütörtökön lemondott tisztségéről, miközben a korrupcióellenes ügyészség azt vizsgálja, hogy a távozó szociáldemokrata politikus által vezetett tárca alárendeltségébe tartozó intézményeknek milyen szerepük volt az otthonokban tapasztalt visszaélések kapcsán. 

A vád szerint az illetékesek szemet hunytak a súlyos kihágások felett.

Egy héttel ezelőtt több száz idős személyt menekítettek ki három Bukaresthez közeli idősotthonból, miután ott évek óta embertelen körülmények között tartották őket.

 A Maszol erdélyi portál beszámolója szerint noha a hozzátartozóik fizettek az ellátásukért, az idős, beteg embereket a gondozók éheztették, kínozták, ápolatlanul hagyták, bántalmazták és esetenként még az orvosi kezelést sem biztosították nekik. Az ügyészség huszonnégy személyt vett őrizetbe. 

Hétfőtől csaknem másfél ezer szociális intézménynél végeztek ellenőrzést, tizennégyet bezárattak, huszonhétnek pedig felfüggesztették a tevékenységét.

Marius Vacarelu politikai elemző szerint a kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Szociáldemokrata Párt megítélését ronthatja leginkább az idősotthonok körüli botrány, amely érintett polgármesteri révén elveszítheti az öregekre odafigyelő formáció imázsát, egyben csökkenhet többnyire idősekből álló szavazóbázisa. A szakértő a Maszolnak azt is elmondta, hogy bírósági eljárást sem tartotta kizártnak az ügyben közvetett módon érintett Gabriela Firea családügyi miniszter esetében.         

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.