Együtt állhat az éghajlatváltozás elleni harc élére Washington és Peking?

John Kerry amerikai különmegbízott szerint párbeszédek kezdődhetnek Kínával a szélesebb körű kapcsolatokban is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 18. 7:26
KERRY, John; VANG Ji
Peking, 2023. július 18. John Kerryt, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottját (b) fogadja Vang Ji kínai külügyi államtanácsos a megbeszélésük kezdetén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. július 18-án. MTI/EPA/Reuters pool/Florence Lo Fotó: Florence Lo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Kína számára az éghajlatváltozás elleni közös küzdelem esélyt jelent a diplomáciai kapcsolatok megjavítására is – jelentette ki John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja kedden Pekingben, ahol Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal egyeztetett. Kerry elmondta, reméli, a felek nem csupán a klímaváltozásról kezdenek párbeszédet, hanem „változásokat indíthatnak el a szélesebb körű kapcsolatokban is”. Hozzátette: Joe Biden amerikai elnök szintén ezt szeretné.

Egyúttal leszögezte: Washington és Peking közösen akár az éghajlatváltozás elleni harc élére is állhat.

Vang Ji a maga részéről régi barátjának nevezte az amerikai diplomatát, és hangsúlyozta: az egyeztetés során számos vitás kérdés felmerült, Kerry pedig hivatkozott kettejük korábbi megbeszéléseire, a többi között az iráni nukleáris programmal kapcsolatban. Vang Ji egyúttal a párbeszéd hiányát jelölte meg a kapcsolatok romlása okaként, leszögezve: megfelelő párbeszéddel minden ügyet lehet rendezni.

Klímaügyi megbízottként Kerry már harmadszorra látogatott Kínába. Antony Blinken külügyminiszter és Janet Yellen pénzügyminiszter után ő a harmadik magas rangú amerikai politikus, aki az elmúlt néhány héten belül Kínába látogatott.

Míg Kerry korábban igyekezett az éghajlatváltozásról szóló kérdéseket külön kezelni a kínai–amerikai viszony egyéb aspektusaitól, Vang Ji Kerry korábbi, 2021-es látogatása során azt hangoztatta, hogy az ügyet nem lehet elválasztani más fontos kérdésektől. Kerry kedden Li Csiang kínai miniszterelnökkel is beszélt, akinek felhívta a figyelmét az egyre gyakoribbá váló hőhullámokra: „a helyzet súlyosabb, mint valaha” – fogalmazott a diplomata.

Borítókép: John Kerryt, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottját (b) fogadja Vang Ji kínai külügyi államtanácsos a megbeszélésük kezdetén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Florence Lo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.