Hónapokig tarthat a Krímet és Oroszországot összekötő híd javítása

Az átkelőn már megindult az autós forgalom, a hétfői halálos áldozatokkal járó robbantások felelőseit még mindig keresik.

2023. 07. 18. 7:16
null
Kercsi-szoros, 2023. július 17. Az Orosz Nyomozóbizottság által közreadott videófelvételrõl készített képen a hatóság munkatársai vizsgálódnak a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötõ Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest. Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötõ átkelõnél szünetel a jármûforgalom. A bizottság az ukrán erõket tette felelõssé a robbantásért. A detonációban életét vesztette egy autóval közlekedõ nõ és férfi, kiskorú lányuk megsebesült. A Krími híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala. MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részlegesen megnyitották az Oroszországot és a Krím félszigetet összekötő Kercsi hidat az autós forgalom előtt, miután hétfőn hajnalban két halálos áldozattal is járó robbantás rázta meg az átkelőt – számolt be a BBC brit közmédia az orosz kormány közleményére hivatkozva. A járművek a híd egyik sávját már használhatják, erről a közösségi oldalakra felkerült videófelvételek is tanúskodnak. A javítási munkálatoknak azonban még koránt sincs vége, az éjszaka folyamán csupán ideiglenes jelleggel kapcsolták fel a közvilágítást. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes abban bízik, szeptember közepére helyreáll a kétirányú forgalom a Kercsi hídon. A híd víz alatti pillérei nem sérültek meg.

A kompok is közlekedtek egy ideig, ám a rossz időre való tekintettel felfüggesztették a kompközlekedést. Noha Kijev nem vállalta a felelősséget a támadásért, az Orosz Nyomozó Bizottság szerint az ukrán csapatok állnak az incidens mögött. Moszkva terrortámadásként kezeli a robbantást. „Ami történt, az a kijevi rezsim újabb terrorcselekménye volt” – reagált az eseményekre hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök. Beszédében egyúttal közölte, Oroszország részéről természetesen lesz válasz. Hozzátette: az orosz védelmi minisztériumban már dolgoznak a javaslatok előkészítésén. Az ügyben Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is felszólalt, azzal vádolva Ukrajnát, hogy a britek és az amerikaiak segítségével szervezték meg a támadást.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon korábban azt írta, „a híd ismét elaludt”, a katonai hírszerzés szóvivője emellett felesleges szerkezetnek nevezte a hidat.

A Kercsi hidat 2018-ban adták át, közúti, valamint vasúti forgalmat biztosítva Oroszország és a Krím félsziget között. Nem a hétfői volt azonban az első támadás, amelyet végrehajtottak a híd ellen: tavaly októberben is le kellett zárni, utána csak februárban nyitották meg újra, addig csak részlegesen lehetett használni.

A térségben az elmúlt éjszaka sem telt nyugodtan: az ukránok több orosz légicsapásról számoltak be, amelyeket többek közt Odessza és Mikolajiv ellen indítottak. Légiriadót hirdettek emellett Herszon, Zaporizzsja, Donyeck, Harkiv, Dnyipropetrovszk, Poltava, Kirovohrad és Cserkaszi megyében is. Az orosz hatóságok pedig arról adtak hírt, hétfő este óta összesen 28 ukrán drónt semmisítettek meg – tizenhetet lelőtt, tizenegyet pedig elektronikai eszközökkel tett ártalmatlanná. A támadásoknak nincsenek áldozataik, és anyagi károk sem keletkeztek – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.

Borítókép: A videófelvételről készített képen a hatóság munkatársai vizsgálódnak a Krím félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest (Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.