Embereket ölt egy szellemi fogyatékkal élőket gondozó intézetben, életfogytiglanra ítélték

Egy holland bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki tavaly májusban egy szellemi fogyatékkal élőket gondozó farmon lövöldözni kezdett, két embert megölt, két másikat pedig súlyosan megsebesített – számolt be a NOS napilap pénteken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 14. 15:54
20220110 Szigethalom Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény, idősek otthona. Dolgozott a vakcina, szinte tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést az otthon lakói, ahol karácsony előtt terjedt el a fertőzés. fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol Fotó: Máté Krisztián Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi, akit a holland sajtó John S. néven említ, egy nappal a lövöldözés előtt egy cipészmestert is meggyilkolt Vlissingen városában csak azért, hogy a mészárláshoz újonnan vásárolt fegyverét kipróbálhassa.

Az ablesserdami gondozófarmon elkövetett gyilkosságok áldozata egy 16 éves bentlakó lány és egy ott dolgozó 34 éves nő. A NOS szerint John S. maga is az létesítmény lakója volt korábban.

A farmon végrehajtott vérengzés után S. feladta magát, és beismerte a gyilkosságokat. A tárgyalás során az ügyészség azt állította, hogy a férfi azért követte el a gyilkosságot, mert az intézet egyik női ápoltja visszautasította kitartó közeledését.

Az ügyben eljáró rotterdami bíróság szerint az elítélt hidegvérrel, előre kitervelten hajtotta végre tettét, hatalmas szenvedést okozva az áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyészség eredetileg 30 év börtönt és folyamatos pszichiátriai kényszerkezelést kért a vádlottra, mivel az igazságügyi szakértők szerint John S. mentális zavaroktól szenved, ezért nem beszámítható. A törvényszék azonban úgy ítélte meg, hogy az elkövető ettől függetlenül felelősségre vonható, ezért életfogytiglani börtönbüntetés kiszabása mellett döntött.

Hollandiában ritkán szabnak ki életfogytiglani szabadságvesztést, amely ott azt jelenti, hogy az elítélt ténylegesen is élete végéig börtönben marad. Noha az ügyészég csak 30 év szabadságvesztést és kötelező pszichiátriai kezelést kért a vádlottra, a rotterdami bíróság szerint a bűncselekmény súlyára és körülményeire tekintettel egyedül az életfogytiglani a megfelelő büntetés.

John S.-nek lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.