Enyhítenének az Oroszországgal szembeni szankciókon

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres az ukrán gabonaszállítási egyezmény meghosszabbítását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Ennek fejében engedne Moszkva egyik követelésének, mégpedig hogy az orosz mezőgazdasági bank egyik leányvállalata csatlakozhasson a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 07. 13. 9:05
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország azzal fenyeget, hogy nem hosszabbítja meg a hétfőn, július 17-én lejáró megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrajnai gabona biztonságos kivitelét a Fekete-tengeren keresztül, mivel a saját gabona- és műtrágyaexportjára vonatkozó követelései nem teljesültek. Az utolsó két hajót, amely a mostani megállapodás alapján útnak indulhat, jelenleg rakodják be az odesszai kikötőben.

Moszkva egy másik követelése, hogy az orosz mezőgazdasági bank, a Rosselkhozbank ismét bekapcsolódhasson a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatba, amelyből az Európai Unió 2022 júniusában az orosz invázióra válaszul kitiltotta az orosz bankokat, és egy májusi nyilatkozat szerint nem is fontolgatják e döntés visszavonását.

Az azonban lehetséges, hogy a Rosselkhozbank egyik leányvállalata számára engedélyeznék a rendszerhez való csatlakozást, kifejezetten a gabona- és műtrágyaügyletek megkönnyítésére

− írja a tárgyalásokat jól ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség. Az Európai Bizottság nem kommentálta a hírügynökség értesülését.

Guterres egy keddi levélben kérte Putyintól, hogy Oroszország egyezzen bele a gabonamegállapodás néhány hónapos meghosszabbításába, ami időt adna az EU-nak, hogy az orosz bank egy leányvállalatát csatlakoztassa a SWIFT-hez, tájékoztattak a Reuters forrásai. Szerdán az ENSZ szóvivője is nyilatkozott a kérdésről. Stephane Dujarric úgy fogalmazott:

A cél az Orosz Mezőgazdasági Bankon [Rosselkhozbank] keresztüli pénzügyi tranzakciókat érintő akadályok elhárítása, ami az Orosz Föderáció fő aggodalma, és ezzel egyidejűleg az, hogy lehetővé tegyük az ukrán gabona folyamatos áramlását a Fekete-tengeren keresztül

A szóvivő további részleteket nem közölt, azt azonban megerősítette, hogy a főtitkár minden érintett féllel egyeztet. A Kreml egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Moszkva szerint az orosz export elé továbbra is számtalan akadályt gördítenek, illetve nehezítik azt

− mondta el Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes még júniusban, miután találkozott az ügyben az ENSZ illetékes kereskedelmi tisztségviselőivel.

A gabonaszállítási megállapodást többször meghosszabbították már tavaly júliusi megkötése óta, legutóbb május 17-én két hónapra. Ez lehetővé teszi az ukrán gabona és műtrágya exportját három olyan kijelölt ukrán kikötőből, amelyek orosz tengeri blokád alatt állnak. Ezzel párhuzamosan Oroszország is folytathatja korábbi gabona- és műtrágyaexportját, a nyugati büntetőintézkedések nem vonatkoznak ezekre az árukra. A gabonamegállapodás egyébként Ankara segítségével valósult meg Oroszország és Ukrajna között, így Törökország az egyetlen ország, amely eddig diplomáciai sikert ért el a háborús felek közti közvetítésben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.