Tovább kopogtat a NATO-nál Kijev: Törökországba utazott Zelenszkij + videó

Az ukrán elnök Recep Tayyip Erdogannal is megbeszélést folytat a nap folyamán.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 11:47
ZELENSZKIJ, Volodimir
Prága, 2023. július 6. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a prágai vár díszõrségének tagjai elõtt a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isztambulba utazott pénteken Volodimir Zelenszkij, miután a napokban Bulgáriában és Csehországban is járt Ukrajna NATO-csatlakozásában bízva. Az ukrán elnök a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal is megbeszélést folytat a nap folyamán.

Ankara támogatásának elnyerése kulcsfontosságú lenne Ukrajnának az euroatlanti integrációját illetően. Törökország az egyetlen ország, amely eddig diplomáciai sikert ért el a háborús felek közti közvetítésben, segítségével valósult meg az Oroszország és Ukrajna közötti fekete-tengeri gabonamegállapodás.

A gabonaexport ugyanakkor továbbra is napirendi pont a tárgyalásokon, mivel július 17-én lejár a korábbi egyezség.

Az ukrán elnök Erdogantól is zöld jelzést vár továbbá Ukrajna NATO-felvételére nézve, még a védelmi szövetség július 11–12-i vilniusi csúcstalálkozóját megelőzően.

A tagságra szóló meghíváson túl egyébként Zelenszkij ismét kért újabb fegyverszállítmányokat az európai körútján.

– Nagy hatótávolságú fegyverek nélkül nemcsak támadó, de védelmi műveletet is nehéz végrehajtani, őszintén szólva. Nagyon nehéz – fogalmazott az ukrán elnök a prágai sajtótájékoztatóján.

A megbeszéléseiket követően Petr Fiala cseh kormányfő közölte, hogy országa harci helikoptereket küld Ukrajnába, és pilótáit amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgépekre képezi ki, hogy segítsenek az orosz invázió elleni küzdelemben.

ZELENSZKIJ, Volodimir; FIALA, Petr
Petr Fiala cseh kormányfő fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Prágában 2023. július 7-én Fotó: MTI/EPA

Ahogyan lapunk is megírta, Bulgáriában már kevéssé volt ilyen szívélyes az ukrán államfő fogadtatása. Zelenszkijt tüntetők „üdvözölték” Nem látunk szívesen feliratú transzparensekkel.

Volodimir Zelenszkij külföldi útjairól egyébként biztonsági okokból nem közölnek részleteket előre, így az ukrán elnök általában váratlanul jelenik meg a különböző országokban. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a prágai vár díszőrségének tagjai előtt a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.