Európa legfejlettebb rakétáját szerezték meg az oroszok + videó

Egy orosz katona elmondása szerint az ukrán erők megpróbálták megakadályozni, hogy a cirkáló eljusson Oroszországba.

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine2023. 07. 08. 14:16
Európa legfejlettebb, az angol-francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta, amely negyedikgenerációs vadászgépekkel is alkalmazható mélységi támadások véghezviteléhez, sőt az eszközt a haditengerészet is hadrendbe tudja állítani. (Fotó: Wolf / Twitter)
Európa legfejlettebb, az angol-francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta, amely negyedikgenerációs vadászgépekkel is alkalmazható mélységi támadások véghezviteléhez, sőt az eszközt a haditengerészet is hadrendbe tudja állítani. (Fotó: Wolf / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy angol–francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakétát fogtak el – nagyrészt sértetlenül – az orosz erők Ukrajnában a felvételek tanulsága szerint. A rakéta megszerzését pénteken az orosz állami média is megerősítette.

A levegőből indítható rakétákat az Egyesült Királyság májusban kezdte el Ukrajna rendelkezésére bocsátani, amelyet a háborúban álló ország szovjet gyártmányú Szu–24M vadászgépállományába építették be, ezzel lehetővé téve az orosz vonalak mögötti mélységi csapásmérést is – foglalta össze a Military Watch Magazine katonai szakportál.

Mint hozzátették: 

A szubszonikus rakéta lopakodó képességei, pontos műholdas irányítása és precíziós csapásmérő képességei miatt kedvelt eszköznek minősül, éppen ezért a NATO-ban is előszeretettel használják.

Storm Shadow rakétákat vetettek be például 2018-ban Szíriában is. A rakéta azért különleges, mert nem kell hozzá ötödik generációs lopakodó, negyedik generációs Eurofighter vagy a Szu–24M-mel is bevethető, mégis alkalmas a mélységi csapásmérésre a navigációs rendszerének – GPS/INS, terepletapogatás, nagy felbontású infravörös képalkotó, automatikus célfelismerés – köszönhetően.

Amint azt a szakportál is megjegyzi, ahogy korábban az amerikai Tomahawk, úgy most a Storm Shadow elfogása további lehetőségeket biztosít a nyugati cirkálórakéta-technológiák tanulmányozására és a megfelelő ellenintézkedések kifejlesztésére.

– Most már a légvédelmünk ezt le fogja tudni lőni, így fokozatosan válik használhatatlanná – fogalmazott Dmitrij Rogozi, az orosz űrügynökség korábbi vezetője. „A Storm Shadow rakéták hatása számottevő a csatatéren” – idézték Ben Wallace, brit védelmi miniszter véleményét a rakétáról brit lapok.

Amint arra a Business Insider, amerikai gazdasági portál is rávilágít, a rakéták hatótávolsága több mint 155 mérföld (250 kilométer), miközben alacsonyan repülve képes elkerülni a légvédelmi rendszerek észlelését.

Rogozi elmondása szerint a rakétát már a helyszínen szétszedték, amely mintegy két napig tartott, a cirkálóba rejtett GPS-helymeghatározó miatt, amely folyamatos mozgásra kényszerítette őket. 

Sőt, elmondása szerint csapataik harcba is keveredtek az ukrán erőkkel, amelyek meg akarták akadályozni a rakéta Oroszországba szállítását.

Szakértők korábban éppen ennek veszélyére hívták fel a figyelmet, vagyis arra, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába érkezésével megnő annak a veszélye, hogy Oroszország néhányat megszerez, ezzel segítve saját katonai erejének a fejlesztését. Ezen kockázat minimalizálása végett, Ukrajna nyugati szövetségesei nem a legmodernebb technikájukat küldik, sőt azokat is átalakítva adják át Kijevnek.

Azonban a Military Watch Magazine szerint ezek az elfogások nemcsak Moszkvának segíthetnek a nyugati fegyverek tanulmányozásában, hanem Kínának, Észak-Koreának vagy épp Belarusznak is.

Borítókép: Európa legfejlettebb, az angol–francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta, amely negyedik generációs vadászgépekkel is alkalmazható mélységi támadások véghezviteléhez, sőt az eszközt a haditengerészet is hadrendbe tudja állítani (Forrás: Twitter/Wolf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.