Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Feltételeket szabhat Koszovó Brüsszelnek

A Belgráddal való kapcsolatokért felelős pristinai főtárgyaló elmondta, mi kell ahhoz, hogy előre hozott választásokat írjanak ki az ország szerbek lakta részén.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 8:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételeket szabhat Koszovó Brüsszelnek. A Belgráddal való kapcsolatokért felelős pristinai főtárgyaló azt mondta, hogy csak akkor írnak ki előre hozott választásokat az ország északi, szerbek lakta részén, ha előbb az Európai Unió megszüntetni a Koszovó ellen bevezetett szankciókat. Az EU azért büntette őket, mert szerintük nem tettek meg mindent a helyzet megnyugtatása érdekében. 

Besnik Bislimi egyenesen úgy fogalmazott: Koszovónak nem szabad kiírnia választásokat északon mindaddig, amíg az Európai Unió által bevezetett büntetőintézkedéseket meg nem szüntetik. 

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: azt várja, hogy az unió bejelentse a szankciók végét, miután legutóbbi tárgyalásuk alkalmával Pozsonyban megállapodtak, hogy a pristinai hatóságok 25 százalékkal csökkentik a rendőri alakulataik számát az észak-koszovói önkormányzatoknál.

Habár Koszovó elnöke, Vjosa Osmani korábban azt mondta, hogy a választások lebonyolítását a pristinai jogszabályok lehetővé teszik, és ezt a választói listán szereplő állampolgárok húsz százaléka által aláírt petícióval meg is lehet indítani, Bislimi már nem biztos abban, hogy van megfelelő jogi alapja a voksolás kiírásának.

 A helyzetre megoldást jelentene az is, ha lemondanának az érintett községek albán polgármesterei, de a miniszterelnök-helyettes szavai szerint a kormány ezt nem fogja kérni tőlük.

Albin Kurti kormányfő is abbéli várakozásának adott hangot, hogy megszüntetik az ellenük irányuló szankciókat, s csak azután tartanak előre hozott voksolást. 

Nem hiszem, hogy bárki is arra számítana, hogy teljes deeszkaláció nélkül választások lesznek északon 

− mondta a miniszterelnök.

A politikus hozzátette: folytatják a munkát, és készülnek a rendkívüli választásokra. Kurti azt azonban kiemelte, hogy nem feltételeket szabnak Brüsszelnek, csak a lépések logikus sorrendjéről van szó.

Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, szerinte Pristina nem is akar új választásokat Koszovóban, hanem csak a szerbeket akarja provokálni és letartóztatni. Az államfő ismét arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy reagáljanak és akadályozzák meg a szerbek további zaklatását − írja a szerb Novosti napilap.

Nem akarnak semmit, csak a szerbeket akarják letartóztatni és zaklatni. Kérem a nemzetközi közösség segítségét, hogy a lehető leghamarabb engedjék szabadon a Koszovóban letartóztatott szerbeket

− nyilatkozta a sajtónak Vucsics.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban is írt, Koszovó északi részén a feszültség május vége óta nőtt meg jelentősen. Akkor a koszovói hatóságok úgy döntöttek, hogy átveszik az irányítást a többségében szerbek lakta önkormányzatokban, az albán nemzetiségű polgármesterek pedig elfoglalták helyüket a városházákon. Az albán politikusok úgy kerültek hatalomra, hogy a szerbek bojkottálták a választást, így az alig pár százalékos részvétel mellett tartott voksoláson ők nyertek. 

A szerbek nem fogadják el az eredményeket, és tüntetéseket szerveztek, amelyek erőszakos összecsapásokat hoztak.

 

Borítókép: Albin Kurti, Koszovó miniszterelnöke (Forrás: Facebook, Albin Kurti hivatalos oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.