Kiderült, mennyi fegyvert veszítettek az ukránok az ellentámadással

Katonai szakértők szerint a veszteségek az utóbbi hetekben csökkentek, ám csak amiatt, hogy gyengült az offenzíva.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 8:35
Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem úgy sikerül az ukrán ellentámadás, mint ahogyan azt Kijev vagy a nyugati országok várták volna. Amerikai és európai tisztviselők szerint Ukrajna offenzívájának első két hetében a csatatérre küldött fegyverek húsz százaléka megsérült vagy megsemmisült. Ezek közé tartozik néhány félelmetesnek titulált nyugati harci gép – tankok és páncélozott szállítójárművek –, amelyektől az ukránok az oroszok visszaverését várták – írja a New York Times amerikai napilap. A szakértők szerint a veszteségek megdöbbentő aránya később némileg csökkent, becsléseik szerint körülbelül tíz százalékra esett vissza az ellentámadás későbbi heteiben. Ez pedig amiatt van, mert Ukrajna taktikát váltott, és inkább tüzérségi eszközökkel és nagy hatótávolságú rakétákkal támadta az oroszokat.

A tengerentúli lap azonban megjegyzi, hogy a valósághoz az is hozzátartozik, hogy a veszteségek azért is lassultak le, mert maga az ellentámadás is gyengült, sőt helyenként meg is állt. A jelentős veszteségek ellenére az ukránok eddig mindössze tizedét sem tették meg annak a tervezett előrehaladásnak, amelyet korábban reméltek. Kijev célja az volt, hogy délen elérjék a tengert, és kettészakítsák az orosz erőket.

A New York Times azt írja, hogy az ukrán katonák is megerősítik a veszteségeket. Egyikük, Igor úgy nyilatkozott, hogy több nyugati harci jármű is megsemmisült az ellentámadásban. Oroszországnak egyébként az ukránok késlekedése miatt több hónapja volt felkészülni a csatára, a fronton aknák, tankcsapdák és beásott csapatok hemzsegnek. A szakértők szerint emiatt nem is meglepő, hogy Ukrajna a kezdeti szakaszban nagy mennyiségű harcászati eszközt veszít a csatatéren.

Ezen a héten Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij is elismerte, hogy néhány héttel ezelőtt rövid szünetet tartottak a hadműveletek végrehajtásában, de ezt a felszerelés és a hadianyag hiányával okolta. Az államfő éppen ezért felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a szállítások ütemét. Az amerikai tisztviselők szerint ugyanakkor az Egyesült Államokból érkező kazettás bombák beáramlásával az ellentámadás tempója nőhet.

Nem olyan gyors, de nem is katasztrofálisan késnek az ütemtervtől

– mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter az ukrán ellentámadással kapcsolatban. A tárcavezető hozzátette: az ukránok csak azt teszik, amit bárki más tenne, ha aknamezőkön keresztül kellene túljutnia az orosz vonal felé.

Katonai szakértők szerint egyáltalán nem meglepő, ami történik. Azt mondják, hogy egy ellentámadás során az első 25 kilométer megtétele a legnehezebb, mivel a támadó csapatoknak általában háromszor nagyobb erőre van szükségük – akár fegyverben, akár személyzetben, akár mindkettőben –, mint a védekező erőknek. Kijev azonban nemcsak türelmetlen, de elégedetlen is. Az amerikai újság cikkében úgy fogalmaznak, hogy Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Ukrajna nyugati F–16-os harci gépek nélkül kénytelen harcolni. Szerinte ez az ukrán csapatokat sebezhetővé tette az orosz helikopterekkel és tüzérséggel szemben. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy egyes vélemények szerint a nyugattól kapott Bradley páncélozott járművek csaknem egyharmada már elveszett vagy megsérült Ukrajnában. Katonai elemzők ugyanakkor a borúlátó jelek ellenére arra figyelmeztettek, hogy még túl korai lenne végleges következtetéseket levonni az ellentámadásról. 

Ez nem jelenti azt, hogy kudarcra van ítélve

 – mondta Camille Grand egykori NATO-főtitkárhelyettes. Hozzátette azonban azt is, hogy a légi fölény és a légvédelem hiánya, amelyet a nyugati gépek biztosíthatnának Ukrajna támadásánál, azt jelenti, hogy „valószínűleg magasabb lesz az áldozatok aránya, mint más konfliktusokban”.

Az ukrán hatóságok közlése szerint a hadseregük eddig a donyecki régió déli területein tudott a leginkább előrehaladni, de még további csaknem 90 kilométerre van az Azovi-tengertől, ami az ellentámadás elsődleges célja – írja a New York Times. Még lassabb az előretörésük a Zaporizzsja régióban, ahol a Bradley és a Leopard harckocsik nagy része nyílt mezőkre került, ahol kevés a fedezék. Ott Ukrajna hadserege csak körülbelül másfél kilométert nyomult előre.

Borítókép: Ukrán katonák a fronton Donyeck megyében (Fotó: Muhammed Enes Yildirim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.