Mik azok a kazettás bombák és miért annyira veszélyesek?

Az emberi jogi szervezetek szerint háborús bűn az ilyen lövedékek használata, ennek ellenére az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan használják őket.

Gábor Márton
2023. 07. 10. 19:16
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazettás bombák olyan tüzérségi lövedékek, amelyek a ledobásuk után nem egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét.

A kazettás bombák jelentős része a földet érés után sem robban fel. Ezek az éleslőszerek később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból hatékonyak lehetnek, ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra. 

Több mint száz ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország írta alá a kazettás bombák használatának tilalmáról szóló nemzetközi szerződést. 

A gyerekek különösen ki vannak téve a sérüléseknek, mivel ezeket a szerkezeteket könnyen játéknak nézhetik.

A civilek azért is rendkívül veszélyeztetettek, mivel Oroszország és Ukrajna egyaránt használ kazettás bombákat a háborúban.

Az orosz kazettás lőszerek selejtaránya különböző információk szerint is 40 százalék körül mozog, ami azt jelenti, hogy a kiszóródó lövedékek tetemes része továbbra is veszélyt jelent a közvetlen közelben tartózkodó személyekre. A Pentagon becslései szerint az Egyesült Államok saját kazettás bombáinak selejtaránya kevesebb mint 3 százalék, de szakértők szerint ezt erős fenntartásokkal kell kezelni.

Az ukrán erők saját bevallásuk szerint azért használják ezeket a bombákat, mert fogytán vannak a tüzérségi lövedékeknek, az ország szövetségesei pedig  nem tudják elég gyorsan pótolni ezeket a hadianyagokat, ezért Dél- és Kelet-Ukrajna harcterein a tüzérség kulcsfontosságú fegyverévé vált.

Az ukrán ellentámadás során még fontosabbá váltak ezek a lövedékek, ugyanis  mivel nincs elég tüzérségi lőszer, Ukrajna arra kérte az Egyesült Államokat, hogy töltse fel a kazettásbomba-készletüket, hogy ezzel is célba vehessék az orosz gyalogságot.

Egyes szakértők szerint azzal, hogy a kazettás bombákkal elfojtják a lövészárkokból érkező ellenséges tüzet, az ukrán erők értékes időt nyerhetnek, ami segíthet nekik utat törni az orosz aknamezőkön keresztül. Mások szerint azonban nincs rájuk szükség, és azzal érvelnek, hogy a hagyományos fegyverek különböző típusai ugyanolyan jól el tudnák látni ezt a feladatot.

Borítókép: Jogvédők a kazettás bombákat a föld legalattomosabb fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.