Közzétették a számokat: kiderült, hány Wagner-katona halt meg a háborúban

Az adatok szerint csak minden ötödik zsoldos tért vissza a frontról épségben.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post, Politico, Telegram2023. 07. 20. 12:23
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Ukrajnában harcoló Wagner-zsoldosnak húsz százalék esélye volt arra, hogy sértetlenül térhet vissza a frontról – hívta fel a figyelmet a Kyiv Post frissen közölt, noha nem ellenőrzött adatokra hivatakozva, amelyeket több Wagner-közeli Telegram-csatorna tett közzé.

Az adatok a tavaly kirobbant háború kezdetétől, február 22-től idén május 20-ig, vagyis Bahmut elfoglalásáig tartó időszakot ölelik fel. 

Ez 78 ezer Wagner-harcost összesít – vélhetően nem számítva az Ázsiában, Afrikában állomásozókat –, akik közül 22 ezren meghaltak és 40 ezren megsérültek, tehát 16 ezren vészelték át a harcokat sebesülés nélkül.

Hozzáteszik, hogy a zsoldosok közül mintegy 49 ezer elítélt volt – korábban is lehetett tudni, hogy az ukrajnai háborúhoz a magánhadsereg a börtönökből is toboroz katonákat az állományba. Nekik – a beszámolók szerint – olyan ígéreteket tettek, hogy ha öt évig szolgálnak – mintegy 1000-2000 dolláros havi fizetésért –, akkor a börtönbüntetésüket is elengedik – azt már vélhetően nem tették hozzá, hogy a Wagnerhez újonnan belépve rögtön a fronton, a leghevesebb csatákban találják majd magukat.

Annak ellenére, hogy az adatok hitelességét nem erősítették meg, az orosz védelmi minisztérium reagált rájuk, közlésük szerint 33 ezer Wagner-katona írta alá s szerződést a Kremllel Jevgenyij Prigozsin, Wagner-vezér múlt hónapban meghiúsult orosz vezetés ellen indított lázadását követően.

A szerződéskötés azért is érdekes, mert az orosz törvények tiltják a magánhadseregek működését, sőt az orosz elnök a múlt héten maga jelentette ki, hogy „a Wagner nem létezik”. 

Prigozsin egyébként korábban a Bahmutnál vívott harcokat követően azt mondta, hogy húszezer katonája esett el. 

Míg egy katona és felesége közötti lehallgatott telefonbeszélgetés szerint egy a Wagnernél dolgozó sofőr naponta 15-ször teszi meg a front és a bázis közötti utat egy holtestekkel megrakott, nagy méretű teherautóval.

A Kyiv Post által idézett adatok szerint jelenleg 25 ezer Wagner katona egészséges, ám közülük mintegy tízezren Belaruszba terveznek menni – ahol vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin is van. A maradék 15 ezer pedig a lap információi szerint jelenleg nyaral.

Kijev egyébként nem közöl hivatalos veszteségeket, míg Moszkva hivatalosan mintegy hatezer halottat tart nyilván, noha az adatokat tavaly szeptember óta nem frissítették. Szakértők valamennyi esetben arra figyelmeztetnek, hogy az ukrán és orosz oldalon közölt sebesültek és halottak száma vélhetően messze áll a valóságtól, ugyanis egy háborúban ezek titkosított adatnak minősülnek.

Borítókép: A Wagner zsoldos magánhadsereg katonái Rosztov-na-Donu városában Oroszországban a június végi puccskísérlet alatt, 2023. június 24-én (Fotó: Roman Romokhov/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.