Kreml: Színes látványosság lesz a NATO-csúcs

Miközben a szövetség tagállamai összegyűltek Vilniusban, Moszkva reagálása sem maradt el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 13:23
BIDEN, Joe
Vilnius, 2023. július 11. A vörös szõnyeget sepri egy nõ a Joe Biden amerikai elnök tiszteletére felsorakozott díszegység elõtt a vilniusi elnöki palota udvarán 2023. július 11-én. Az amerikai elnök elõzõ nap érkezett a litván fõvárosba, ahol megkezdõdik a NATO kétnapos csúcstalálkozója. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva kedden bírálta a kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozót, amely az orosz külügyi szóvivő szerint a nyugati manipuláció legrosszabb hagyományainak megfelelő színes látványosság lesz.

Marija Zaharova ezt az orosz állami televízió egyes csatornájának Big Game (Nagy Játszma) című műsorában jelentette ki a vilniusi csúcstalálkozót kommentálva.

A szóvivő hangoztatta, hogy folyamatban van egy tömeges, hangszerelt kiképzés, a finn kormány miniszterei pedig gordonkaszólót adnak elő Ukrajna megsegítése jeléül.

Zaharova hozzáfűzte, hogy a csúcstalálkozón új segélyprogramokat jelentenek be Ukrajnának, és számos propagandalépést tesznek annak érdekében, hogy bemutassák a kijevi rezsim állapotának felszínét.

 

Hibát követnek el

Az európai vezetők nem látják be, hogy a NATO hibát követ el az orosz határ felé való terjeszkedéssel – jelentette ki Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője úgy vélekedett: az észak-atlanti szövetség közép- és kelet-európai terjeszkedése volt az elsődleges ok, amely a jelenleg fennálló ukrajnai konfliktushoz vezetett.

Peszkov szerint Svédország várható felvétele a NATO-ba egyértelműen negatív hatással lenne Oroszország biztonságára.

Hozzátette: Moszkva a finn csatlakozásra adott válaszokhoz hasonló intézkedésekkel fog reagálni a svéd csatlakozásra.

Noha Peszkov csalódottságát fejezte ki Törökország döntése kapcsán, elmondta: Moszkvának nem voltak illúziói azzal kapcsolatban, hogy Ankarának a szövetség tagjaként milyen kötelességeknek kell megfelelnie. Hozzátette: Oroszországnak és Törökországnak ugyan megvannak a maga nézeteltérései, számos dologban mégis azonosak az érdekeik, így Moszkva szeretné továbbfejleszteni kapcsolatait Ankarával.

Peszkov elítélte Emmanuel Macron francia elnök keddi bejelentését is, amely szerint Franciaország nagy hatótávolságú rakétákkal segíti Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. A Kreml szóvivője szerint Párizs Kijevnek nyújtott támogatása hiba, amelynek következményei lesznek Ukrajnára nézve.

Peszkov közölte továbbá, hogy a Kreml nyomon követi a vilniusi fejleményeket, alaposan elemezni fogja a NATO-csúcstalálkozón történteket, és egyúttal elítéli a csúcstalálkozó erősen oroszellenes jellegét.
 

Borítókép: A vörös szőnyeget sepri egy nő a Joe Biden amerikai elnök tiszteletére felsorakozott díszegység előtt a vilniusi elnöki palota udvarán 2023. július 11-én. Az amerikai elnök előző nap érkezett a litván fővárosba, ahol megkezdődik a NATO kétnapos csúcstalálkozója. MTI/AP/Susan Walsh

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.