Meg lehet vonni a menekültstátust, ha az érintett veszélyt jelent a társadalomra

Amennyiben az uniós jog által megállapított két feltétel teljesül, a tagállamnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a menekülti jogállást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 13:23
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós tagállamok megfoszthatják védett státusuktól azokat a menekülteket, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és veszélyt jelentenek a társadalomra – szögezte le az Európai Unió Bírósága csütörtöki határozatában.

„Az érintettnek egyebek között valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a társadalom valamely alapvető érdekére, és a határozatnak meg kell felelnie az arányosság elvének”

 – áll a luxemburgi székhelyű testület ítéletében.

Az uniós bíróság ugyanakkor hozzátette: az, hogy a menekültstátussal rendelkező személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítéltek, nem jelentheti a menekültstátus automatikus megvonását. Megállapítást kell hogy nyerjen az is, hogy az illető veszélyt jelent a tartózkodási helye szerinti tagállam társadalmára. A veszélyesség foka nem állapítható meg olyan különálló bűncselekmények halmazata révén, amelyek közül önmagában véve egyik sem minősül különösen súlyosnak.

Az illetékes hatóságok feladata, hogy minden egyes esetben értékeljék az ügy sajátos körülményeit. Ha az uniós jog által megállapított két feltétel teljesül, a tagállamnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a menekülti jogállást, ugyanakkor nem köteles élni ezzel az eszközzel – áll a dokumentumban.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.