Mégsem Belaruszban vannak a Wagner-zsoldosok?

A NATO figyelemmel követte Prigozsin erőinek mozgását, ám csupán kis létszámban érkezhettek Lukasenkához.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 22:25
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csapat vezetője a lázadását követően Belaruszba utazott, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy véli, a zsoldosok többsége nem a posztszovjet országban tartózkodik – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. Stoltenberg elmondta a portálnak adott interjújában, Belaruszban valóban készültek a zsoldosok fogadására, ám azok nem érkeztek nagy számban.

 

A Wagner-erők továbbra is működnek Afrikában. Vannak zsoldosok továbbá Ukrajnában is, de nem a frontvonalon

 

– magyarázta a NATO-főtitkár.

Belaruszban már tavaly nyár óta Wagner-zsoldosok állomásoznak, hogy a nemzeti hadseregben szolgáló katonákat kiképezzék, és miután Prigozsin egyeztetett a belarusz elnökkel, Aljakszandr Lukasenkával, az a hír járta be a nemzetközi sajtót, hogy katonái is vele tartanak. Stoltenberg ugyanakkor óvatosan fogalmazott a Wagnerrel kapcsolatban, álláspontja sezerint korai lenne még bármilyen következtetést levonni az ügy kapcsán.

Érdekesség, hogy az orosz belpolitikai problémák a Wagner-csoport más kontinensen állomásozó erőit is utolérték. Egy Szíriában tartózkodó zsoldos arról számolt be, a korábbi gyakorlattal ellentétben júniusban nem jelentették be az újoncoknak, mikor fognak fizetést kapni.

Borítókép: Wagner-zsoldosok Oroszországban 2023. június 24-én (Fotó: AFP/Roman Romokhov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.