Hidvéghi Balázs szerint hiteltelenek Brüsszel jogállamisági jelentései

Amíg Brüsszel a tagállamok kioktatásával foglalkozik, minden idők legsúlyosabb belső korrupciós botránya alakult ki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 19:05
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője is reagált. A Magyar Nemzethez eljuttatott közleménye szerint a politikus úgy látja,

a tagállamok kioktatása helyett az Európai Bizottságnak inkább az uniós intézmények jogállamisági problémáival, elsősorban minden idők legsúlyosabb brüsszeli belső korrupciós botrányával kellene foglalkoznia.

Hidvéghi Balázs azzal érvelt, hogy  az Európai Bizottság az elmúlt években több ízben bizonyította az úgynevezett jogállamisági jelentések hiteltelenségét. Kiemelte: a jelentés kettős mércét alkalmaz, álcivil szervezetek hamis megállapításaira épül, így nem alkalmas arra, hogy elfogulatlan képet fessen a tagállamok jogállamisági helyzetéről. Hozzátette: Brüsszelnek először a hónapok óta zajló súlyos korrupciós botránnyal kellene foglalkoznia, illetve ideje lenne választ adnia arra, hogy mire költötte el az uniós költségvetési pénzeket. Hidvéghi Balázs szerint az Európai Bizottságnak a tagállamok vegzálása helyett az uniós intézmények belső jogállamisági problémáiról kellene jelentéseket készítenie.

A 45 oldalas jelentést Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos és Didier Reynders igazságügyi biztos mutatták be szerdán. A dokumentumban kiemelték, hogy a magyar kormány teljes mértékben végrehajtotta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerepének megerősítésére és a Kúriával kapcsolatos szabályok kiigazítására vonatkozó ajánlást. A jelentésben ugyanakkor az szerepelt, hogy nem történt előrelépés a civil szervezetek munkáját korlátozó akadályok felszámolása terén. A brüsszeli politikusok tájékoztatása szerint noha az újságírók ellen nem történt fizikai támadás Magyarországon, több esetben indítottak rágalomhadjáratokat ellenük. A jelentés továbbá azt is megjegyezte, hogy a magyar hatóságok nem hajtják végre hatékonyan az európai bíróságok ítéleteit.

A jelentésre reagált szerdán az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója, Kovács Attila is, aki szerint egy zsarolójelentéssel van dolgunk.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.