Német lap: Magyarország nagy szerepet játszik az ukrán hadsereg ellátásában

Furcsa ellentmondás derül ki a Handelsblatt német lap elemzéséből, amely szerint az ukrán tankokat orosz olaj működteti. Ám természetesen nem közvetlenül kerül az orosz energiaforrás a háborús országba, hanem magyar és török vállalatokon keresztül.

2023. 07. 25. 8:39
null
Bahmut, 2023. június 26. Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjármûvön a Donyecki területen fekvõ kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án. MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop Fotó: Roman Chop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna tankjai egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek – világít rá a Handelsblatt német lap. Elemzésükben arról írnak, a jelenség oka, hogy Ukrajna egyre több gázolajat importál Magyarországról és Törökországból, amelyek nagyrészt Oroszországból származó olajat dolgoznak fel finomítóikban.

Bár a magyar Mol-csoport és a török beszállítók már korábban is viszonylag jó piaci helyzetben voltak Ukrajnában, a közelmúltban megnőtt a háborús országba irányuló importjuk, 

a Mol olaj- és gázipari vállalat az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait.

Ennek oka, hogy a Mol versenyelőnyben van más európai olajipari vállalatokkal szemben. A magyar cégnek ugyanis az Európai Uniótól kapott felmentést arra, hogy továbbra is orosz nyersolajjal lássa el finomítóit. A cikkben hozzáteszik: Magyarország különleges szerepe eddig kevés figyelmet kapott a nyilvánosságban.

A Handelsblatt szerint Ukrajnának már az orosz invázió előtt is csak egy finomítója maradt a korábbi hatból. Az utolsó ukrán finomító Kremencsukban található, amely a háború előtt az ország üzemanyagszükségletének mintegy 30 százalékát biztosította. Az üzem azonban 2022 áprilisában súlyosan megrongálódott egy orosz bombatámadásban, ezért jelenleg nagyon korlátozott formában működik.

A megtámadott ország szinte teljes mértékben az üzemanyagimporttól függ. 

Ennek ellenére Kijev szerint különösen jó helyzetben van az ország az energiaellátás szempontjából, mivel a háború kezdete óta számos új ellátási útvonalhoz jutottak.

Michal Paszkowski, az Institute of Central Europe elemzője rámutatott, Szlovákiából és Magyarországról az üzemanyag csővezetéken érkezik a háborús országba, míg más országok az üzemanyagot főként vasúton szállítják Lengyelországon keresztül.

 

Borítókép: Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjárművön a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án. MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.