Nincs megállás, Szlovákia is berendelte a magyar nagykövetet

Bukarest után Pozsonynak sem tetszett Orbán Viktor tusványosi beszéde.

Gábor Márton
2023. 07. 24. 16:41
TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beidézte a magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. A szlovák külügy szerint ugyanis a kormányfő Szlovákiát elszakított országrésznek nevezte.

Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország ugyanúgy az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai. Tehát a mai Magyarországtól semmit sem lehetett volna elszakítani. Az ilyen narratívák bárki által történő terjesztése a jószomszédi kapcsolatok és a térségünk stabilitása ellen irányul

 – áll a minisztérium közleményében, majd pedig kijelentették, hogy Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetlen vagy közvetett módon történő megkérdőjelezése teljesen elfogadhatatlan. 

Ezért megismételjük, hogy normális és békés kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Magyarországgal, de egymás érzékenységének tiszteletben tartása és megértése mellett. A magyar miniszterelnök jelenlegi nyilatkozatai nem ebbe az irányba mutatnak.

Hétfőn a román külügyminisztérium is beidézte a bukaresti magyar nagykövetet a kormányfő hét végi beszédében elhangzottak miatt. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.