Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztériumba

Románia elő akarta írni, Orbán Viktor miről beszéljen, miről ne beszéljen és mit hogyan ne említsen tusványosi beszédében.

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 11:31
KULUBAJEV, Dzsinbek; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter a kirgiz külügyminiszterrel tárgyalt Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, a román külügyminisztérium berendelte Magyarország bukaresti nagykövetét. A tárcavezető kirgiz hivatali kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel közösen megtartott sajtótájékoztatóján, majd később Facebook-oldalán ismertette az ügy részleteit. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, néhány perccel a sajtótájékoztató előtt ért véget a „minden bizonnyal rendkívül barátságos eszmecsere”. További részleteket ígért, amint Budapestre is eljut a román fővárosban készült jelentés.

Hozzátette: Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a külügyminisztériumban és szóbeli demarsot terjesztett elő a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak.

Facebook-oldalára pedig azt írta a tárcavezető,

nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket ma reggelre a román külügyminisztériumba kérették. A találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – tette hozzá. Egy másik posztban ismertette Szijjártó Péter a román demars részleteit: „Felolvasott egy, a saját külügyminisztériumától kapott utasítást, hogy mit közöljön velünk, és ebben a felolvasott dokumentumban részletezték a román külügyminisztériumból azt, hogy mit várnak el a miniszterelnöktől, hogy miről beszéljen, miről ne beszéljen és mit hogyan ne említsen” – ismertette Szijjártó Péter. Közlése szerint a demars átadásról egy jelentés készült a magyar külügyminisztériumban, ami azt jelentette, hogy a helyettes államtitkár pontosan felírt mindent, ami szóban elhangzott Románia nagykövetének részéről.

Azokat az elvárásokat, hogy a miniszterelnök úr miről és hogy ne beszéljen, pontosan idézte Orbán Viktor beszédének legelején

– magyarázta a tárcavezető.

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában azt mondta, „a román külügy segítségemre sietett, és megírták nekem, hogy miről nem szabad beszélnem. Azt tanácsolják, hogy ne beszéljünk arról, ami román érzékenységet sérthet”. A Bukarest által említett témák között voltak a kollektív kisebbségi jogok, ám Orbán Viktor jelezte, hogy ezek léteznek és megilletik a magyarokat.

A hétvége folyamán híre ment emellett annak is, hogy Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román nacionalista csoport vezetője arra kérte a román vezetést, tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem hivatalos látogatásait, valamint felszólította a hatóságokat, hogy ezentúl tiltsák be a nyári egyetem megszervezését Tusnádfürdőn, amelynek szervezői szerinte alkotmányellenes, Románia nemzetbiztonságát aláásó tevékenységet tanúsítottak.

Hozzátette: szerinte túl sok gondot okoz a román hatóságoknak azoknak a védelme, akik azért mennek Romániába, hogy ott Románia ellen lépjenek fel. „Ugyanakkor, Erdélyben valóban több mint ezer éve magyarok élnek, de román földön laknak” – írta Facebook-posztjában.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.