Rakétaeső zúdult az ukrajnai Odesszára + videó

A támadásokban egy ember meghalt, és súlyosan megsérült a Krisztus színeváltozása székesegyház is.

2023. 07. 23. 8:42
null
People stand among the debris outside a residential building after a missile strike in Odesa, early on July 23, 2023. At least one person was killed and more than 15 wounded in a Russian attack on the southern Ukrainian port city of Odesa, the governor of the region said. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP) Fotó: AFP/Oleksandr GIMANOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb támadások érték az éjszaka folyamán az ukrajnai Odesszát. Az ukrán légierő Telegram csatornáját számolt be arról, az oroszok Onyx rakétákat, valamint Kalibr típusú cirkálórakétákat lőttek a kikötővárosra vasárnap hajnalban. A rakéták egy részét azonban még becsapódás előtt meg tudták semmisíteni. Oleg Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője ismertette, a támadásokban egy ember életét vesztette, és 19-en, köztük négy gyermek megsebesült, amikor a becsapódások során lakóházak és egyházi létesítmények is károkat szenvedtek. Kórházba 14 sérültet szállítottak, hárman gyermekek. A tájékoztatás szerint hat lakóház megsemmisült.

Az RBC Ukraine hírportál úgy értesült, Odessza legnagyobb ortodox temploma, az 1809-ben felszentelt Krisztus színeváltozása székesegyház is súlyosan megsérült, a homlokzat egyik oldala teljesen megsemmisült.

A közösségi médiában megjelent videófelvételek egyikén az látható, amint az épületben lángok lobbannak fel, és egy férfi azt ismételgeti, „a templom már nincs többé”. A székesegyház építését 1808-ban fejezték be, majd a szovjetek 1936-ban lebontották, végül 1999 és 2003 között újjáépítették. Odessza a háború kirobbanása óta többször is tűz alá került, januárban az UNESCO a város történelmi központját a világörökség részévé nyilvánította. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a támadások után megismételte Kijev kérését, miszerint több rakétára és védelmi rendszerre van szüksége Ukrajnának.

Az Odesszát ért támadásokra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált Twitter-oldalán:

Rakéták békés városok, lakóépületek, katedrálisok ellen. Az orosz gonoszságra nincs mentség. Mint mindig, ez a gonosz is veszíteni fog. És biztosan megtoroljuk az orosz terroristák tetteit Odesszáért. Érezni fogják a megtorlást.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta közleményében, hogy az ortodox székesegyház lett volna a támadások célpontja. Közlésük szerint célpontjaikat gondosan ellenőrzik, és több csatornán keresztül megerősített információk alapján választják ki azokat – kizárva a polgári létesítményeket, valamint a kulturális és egyházi örökségeket.

Vasárnapra virradóra más városokból is hírt adtak újabb orosz támadásokról: a herszoni jelentések szerint egy ember életét vesztette, miután katonai műveletet indítottak a város civilek lakta területei ellen.

Borítókép: Megsemmisült lakóépületek előtt állnak a helyiek az ukrajnai Odesszában. A városra újabb rakétaeső zúdult 2023. július 23-án, hajnalban (Fotó: AFP/Oleksandr Gimanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.