Személyesen találkozik Putyin és Lukasenka

A találkozóra azután kerül sor, hogy Putyin azt mondta, szomszédja elleni bármilyen akció Oroszország elleni támadásnak minősül.

Magyar Nemzet
2023. 07. 23. 8:04
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 25. A fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökrõl az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Moszkvában 2023. május 24-én. MTI/EPA/Fehérorosz elnöki hivatal Fotó: Fehérorosz elnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen találkozik vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesével, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel, aki munkalátogatásra érkezett szombaton Oroszországba. A találkozóra azt követően kerül sor, hogy az orosz elnök figyelmeztetett, szomszédja és szövetségese elleni bármilyen akció Oroszország elleni támadásnak minősül.

A Kreml közleménye szerint a megbeszélésen a két ország együttműködéséről lesz szó. Minszk rámutatott, belarusz részről a legfontosabb napirendi pontoknak tartja a biztonsági kérdéseket, a gazdasági együttműködést, valamint a közös fellépést a nyugati szankciókkal szemben. A találkozóról először július 6-án esett szó, akkor Lukasenka azt mondta sajtótájékoztatóján, tárgyalóasztalhoz ül Putyinnal, és olyan kérdésekben is egyeztetnek, mint a Jevgenyij Prigozsin vezette Wanger-zsoldoscsoport helyzete.

Ez a legegyszerűbb probléma, amit meg fogunk oldani

– mondta akkor a belarusz elnök.

A Wagner-csoport a június 23-i lázadás után került előtérbe a nemzetközi politikában is: Prigozsin vezetésével a zsoldosok Moszkva ellen indultak, ám Lukasenka közbelépésével a konvoj még az orosz főváros előtt visszafordult. A Wagner-vezér ezt követően katonáival Belaruszba települt, ahol már tavaly nyáron is megjelentek a zsoldosok, hogy a belarusz hadsereg kiképzéseit segítsék.

A csaknem másfél éve tartó ukrajnai háború során Lukasenka mindvégig kiállt szövetségese mellett, Putyin korábban stratégiai partnerének és legközelebbi szövetségesének nevezte Belaruszt. A két ország megállapodott abban, közös piacokat alakítanak ki a gáz, az olaj és a villamosenergia számára. Lukasenka és Putyin emellett rendszeresen tartják a kapcsolatot egymással, a vasárnapi már a hatodik találkozójuk lesz idén, az előző ötre szintén Oroszországban került sor: a korábbi megbeszéléseken a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett szó esett az orosz nukleáris taktikai fegyverek Belaruszba való telepítéséről is.

A két elnök találkozója miatt azonban az aggodalmak is megnövekedtek, különösen Kijev részéről.

Az ukránok ugyanis attól tartanak, Putyin célja, hogy a belarusz erők is meginduljanak ellenük – noha erről már korábban is folytak a találgatások, hivatalosan nem erősítették meg, hogy belarusz erők is harcolnának Ukrajnában. Amennyiben Belarusz felől is támadás érné a posztszovjet országot, azzal új front nyílna a háborúban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (jobbra) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Moszkvában 2023. május 24-én (Fotó: MTI/EPA/Belarusz elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.