„Súgókártyáról olvasott”, „elaludt az elnök” – kritizálták Joe Bident + videó

Az amerikai elnök megerősítette Washington elkötelezettségét annak biztosítására, hogy Irán ne juthasson atomfegyverhez.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 16:31
BIDEN, Joe; HERCOG, Jichák
Washington, 2023. július 18. Joe Biden amerikai elnök (j) és Jichák Hercog izraeli államfõ megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. július 18-án. MTI/EPA pool/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök szavai helyett tetteire figyelt a világsajtó egy része, miután Jichák Hercog izraeli elnököt fogadta kedden az Ovális Irodában.

A New York Post amerikai napilap azzal támadta a politikust, hogy az izraeli kollégájához intézett, mintegy egyperces nyilvános szavait leginkább az ölében heverő kártyákból olvasta fel, és nem a partnerére tekintett eközben. A lap szerint Biden „nehezen tudta kiejteni a jordániai Akaba és az egyiptomi Sarm-es-Sejk városának” nevét, és újságírói kérdéseket sem fogadott.

Az URA orosz híroldal Telegram-csatornáján pedig – valótlanul – azt állította, hogy „az amerikai elnök majdnem elaludt az izraeli elnökkel való találkozója során”. A portál hozzátette: a megbeszélés során Biden a közös munkáról és a nagy barátságról beszélt, majd elkezdett elaludni a székében.

BIDEN, Joe; HERCOG, Jichák
Joe Biden amerikai elnök (jobbra) és Jichák Hercog izraeli államfő megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában. Az amerikai politikus éppen elteszi a súgókártyáit 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Ezzel szemben a felvételek tanulsága szerint az amerikai elnök ugyan valóban több gondolatát is súgókártyákról olvasta fel, tartott szemkontaktust is izraeli kollégájával és egy pillanatra sem bóbiskolt el – ezúttal.

Biden 2021-ben az ENSZ 26. klímaváltozási konferenciáján viszont valóban elaludt, máskor kisétált egy televíziós interjúról, elesett a kerékpárjával, neveket kevert össze, a súgógépről a neki szóló instrukciókat is felolvasta, eltévedt a színpadon, vagy épp a levegővel fogott kezet.

Töretlen az amerikai–izraeli barátság

Az amerikai elnök Jichák Hercognak megerősítette országuk „megtörhetetlen” barátságát, közös munkát ajánlott a nagyobb biztonság és integráció kialakításában a Közel-Keleten. Biden emellett ismertette az adminisztráció néhány kezdeményezését, köztük az izraeli–libanoni tengeri határmegállapodás támogatását, valamint a szaúdi és ománi döntések támogatását, amelyek lehetővé teszik a területük feletti izraeli repüléseket.

Jeruzsálem szempontjából az egyik legfontosabb kérdésben is nyomatékosította Washington álláspontját, miszerint „elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy Irán soha ne jusson atomfegyverhez” – Izrael több ízben is arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy Teherán atomfegyverprogramjának a célja „Izrael elpusztítása”.

Joe Biden azonban kritizálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, a közel-keleti ország igazságügyi rendszerét érintő reformja miatt – amely változásokat hozna a bírósági felülvizsgálati rendszerbe, ezzel egyesek szerint csökkentve a bíróságok függetlenségét.

Hercog szerdán a kongresszusban fog beszédet tartani Izrael függetlenségének 75. évfordulója alkalmából.

Mintegy fél tucat demokrata képviselő előre jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, mert szerintük Izrael „elnyomja” a palesztin kisebbséget, és „a kétállami megoldás álma egyre csak kicsúszik a kezünkből” – utaltak az ENSZ azon javaslatára, hogy a területen egy független Palesztina létrehozásával, kétállami megoldás lehetne a konfliktus megoldása; ám ez a területi viszályok miatt eddig nem valósult meg.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (jobbra) és Jichák Hercog izraeli államfő megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.