„A gabonaszállítási egyezmény felmondása katasztrofális következményekkel járhat Jemenben”

A jemeni külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet kérdésére beszélt arról, milyen hatással lesz országára a gabonaegyezmény felmondása.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 13:47
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. július 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Szaíd Mohamed Ahmed al-Szakri ománi gazdasági miniszterrel a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 6-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten fogadta szerdán jemeni kollégáját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar külügyi tárca vezetője Ahmad Avad bin Mubarakkal közös sajtótájékoztatóján először is kiemelte, hogy diplomáciatörténeti eseményről van szó, ugyanis még soha nem járt a közel-keleti állam külügyminisztere Magyarországon.

Ez a látogatás egy kritikus időszakban valósul meg, hiszen ha az elmúlt nyolcvan évet nézem, akkor a globális biztonság most van a legrosszabb formájában, részben a világon dúló fegyveres konfliktusok növekvő száma, másrészt pedig a terrorfenyegetettség globális növekedése miatt. A miniszter úr egy olyan országból jön, amely sajnos mindkét kihívással, mindkét biztonsági típusú kihívással egyszerre szembesül.

− jegyezte meg a tárcavezető, aki szerint ezeknek a fegyveres konfliktusoknak világszerte a fő veszélye, hogy a helyi összetűzések akár globális konfliktusokká is fajuljanak, ami tovább fokozná a tömeges illegális migrációt.

Ezért a legfontosabb feladat most az kell legyen a nemzetközi közösség számára, hogy ezeknek a helyi regionális fegyveres konfliktusoknak az összeadódását meg tudjuk akadályozni. Minél több esetben el kell érnünk a békés rendezést

 − szögezte le Szijjártó Péter.

„Szavakban az Európai Unió itt kiválóan teljesít, mert ha Európán kívüli fegyveres konfliktusokról van szó, akkor mindig rendkívül erőteljesen tudjuk elmondani, hogy a résztvevőknek békés megoldásra kell törekedni” − mondta.

Érdekes módon most, hogy az európai kontinensen van háború, itt ezt az álláspontot az európai uniós tagországok többsége valójában nem képviseli, és a békés megoldás helyett a háború eszkalációjának veszélyét teremti meg

 − tette hozzá.

A konfliktusoknak az eszkalációjával kapcsolatban Szijjártó Péter egy világszintű összefogást sürgetett, amellyel fel lehetne venni a harcot a terrorszervezetek újraéledő és egyre aktívabb tevékenységével szemben. A miniszter szerint amennyiben folytatódni fog a terrorszervezetek újraéledése és egyre aktívabb tevékenysége, akkor megint emberek milliói, vagy akár tízmilliói is arra kényszerülnek, hogy útnak induljanak Európa irányába, ahol újabb biztonsági kockázatokat okoznak. 

„Mivel Európa egyelőre egy biztonsági típusú kihívással sem tud mit kezdeni, ezért nagyjából el tudjuk képzelni, milyen sikerrel tudná felvenni a harcot egy második biztonsági kihívással szemben” 

− közölte, majd kitért Jemen helyzetére.

Mi azt szorgalmazzuk, hogy Jemen kapjon meg minden nemzetközi segítséget ahhoz, hogy megszabaduljon a terrorszervezetektől, azt szorgalmazzuk, hogy a jemeni nemzeti intézmények közvetlenül kapjanak pénzügyi támogatást, mert Jemen stabilitása és békéje a globális terrorfenyegetettség csökkenését is magával tudja hozni. 

− jegyezte meg a tárcavezető, aki hozzátette, hogy Magyarország a saját eszközeivel igyekszik segíteni Jemennek, hogy az kezelni tudja a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát. Ennek jegyében pedig a Hungary Helps programban az elmúlt két évben ötvenmillió forintot meghaladó mértékben támogatta Magyarország a jemeni egészségügyi intézmények működését, illetve az élelmiszer-ellátás biztonságát. 

Az idei esztendőben újabb, több mint tízmillió forintos támogatást biztosítunk a Karasz menekülttábor szülészeti klinikájának működéséhez, inkubátorok vásárlásához a koraszülöttek ellátása érdekében, illetve az intézmény folyamatos energiaellátásának biztosításához. Készek vagyunk arra, hogy a Hungary Helps programban további támogatásokat nyújtsunk Jemennek, a jemeni közösségeknek annak érdekében, hogy ott helyben tudják folytatni az életüket, és ne kényszerüljenek arra, hogy elvándoroljanak.

A sajtótákékoztató során a jemeni külügyminiszter, Ahmed Awad bin Mubarak elmondta, hogy a vízgazdálkodás és a környezet az egyik legfontosabb terület, amelyben a két ország együttműködik. 

Emellett örömét fejezte ki a két ország között folyamatosan bővülő kereskedelmi forgalommal kapcsolatban is, amely főleg a gyógyszeriparnak köszönhetően valósult meg.

Hazánk a most aláírt megállapodások alapján kész részt venni Jemen vízellátásának korszerűsítésében, emellett megkezdik a jemeni diplomaták képzési programját Magyarországon, valamint évi hatvanról százra növelik a jemeni hallgatóknak szánt felsőoktatási ösztöndíjak számát − tájékoztatott Szijjártó Péter.

A jemeni külügyminiszter a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy az ukrajnai háborúnak nagy hatása van a gazdasági rendszerre, a beszállítási hálózatokra és láncolatokra egyaránt.  

A tárcavezető kifejtette, hogy Jemenben az emberek számos okból szenvedtek, többek között a terrorista szervezetek ellenük vívott háborújától, a gazdasági blokádtól, a koronavírustól és az ukrajnai háború gazdasági hatásaitól. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, hogy Jemen a gabonafélék több mint hatvan százalékát Oroszországból és Ukrajnából szerzi be, ezért a konfliktus döntő hatást gyakorolt az ország élelmezésére. 

 Az egyik legfontosabb leckét, amit az egész világ szenvedett és meg is tanult a koronavírus alatt, hogyha nem lenne nagy nemzetközi együttműködés, akkor nem tudtuk volna a koronavírus hatásait így leküzdeni. A koronavírushoz hasonlóan most is számos ország, és azok támogatása lett elfelejtve. Az ilyen programok, mint gabonaszállítási program leállítása, katasztrofális következményekkel járhat majd Jemenben.

− tette hozzá Ahmed Awad bin Mubarak, aki szerint Jemen sokat profitált a most felmondott egyezményből. 

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón ugyancsak újságírói kérdésekre válaszolva magyargyűlölőnek nevezte Katarina Barley-t, az Európai Parlament alelnökét, azon nyilatkozatát pedig nevetségesnek, miszerint a BMW-nek Magyarország helyett Romániába kellene vinnie a beruházását.

Úgy vélekedett, hogy egyes politikai erők zsarolni próbálják a hazánkban beruházó német vállalatokat, ez azonban teljes kudarcba fulladt, miután ezen cégek köre egyre gyarapszik, és az érintett társaságok nagy többségének kifejezetten harmonikus az együttműködése a kormánnyal.

Kiemelte, hogy a BMW-gyár építése is a tervek szerint halad, a vállalat az elektromobilitási stratégiája rendkívül jelentős elemét hozza Debrecenbe.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Szaíd Mohamed Ahmed al-Szakri ománi gazdasági miniszterrel a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 6-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.