Tárt karokkal várja a brit hírszerzés a csalódott oroszokat + videó

Az MI6 ajtaja „mindig nyitva áll” az orosz disszidensek előtt, jelentette ki a brit hírszerzés főnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 19. 12:34
Richard Moore, a brit hírszerzés, az MI6 vezetője. (Fotó: TR via / Twitter)
Richard Moore, a brit hírszerzés, az MI6 vezetője. (Fotó: TR via / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság titkosszolgálata „mindig nyitott” a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével elégedetlen oroszok toborzására – idézte a Politico, brüsszeli hírportál a brit ügynökség vezetőjét, Richard Moore-t. Az MI6 – brit hírszerzés – főnöke Prágában tartott beszédében úgy fogalmazott: 

Putyin ukrajnai háborúja közepette a „lelkiismeret-furdalásukkal” küzdő oroszokat szívesen látja a szolgálat.

„Arra kérem őket, hogy tegyék azt, amit mások már megtettek az elmúlt 18 hónapban, és csatlakozzanak hozzánk, az ajtónk mindig nyitva áll” – hirdette meg a beszervezést Moore. Majd hozzátette, hogy az informátorok „segítő felajánlását diszkrécióval és professzionalizmussal” kezelik.

Amint azt a Politico is hangsúlyozta, nem mindennapi, hogy a feladatából adódóan titokzatos titkosszolgálat első embere a prágai brit nagyköveti rezidencián egy ilyen nyilvános beszédet tesz.

Moore beszédének célja – az esetleges beszervezés mellett – érvelni amellett, hogy Oroszország kudarcot vall Ukrajnában katonai céljai elérésében.

Moore emellett kitért a mesterséges intelligencia növekvő befolyására a hírszerzésben. Az MI6 főnöke szerint a mesterséges intelligencia kiterjedt és átfogó keresésével inkább segítheti, mintsem helyettesítheti az emberi hírszerzést, utalt arra, hogy a humán hírszerzésnek „egyedi jellege” van a terepen.

A Kína jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az MI6 főnöke elárulta, hogy ügynöksége most „több erőforrást fordít Kínára, mint bárhova máshova”. Szerinte azonban a kommunikációs vonalakat nyitva kell tartani Pekinggel, hiszen anélkül „egyetlen fontos nemzetközi problémát sem lehet kezelni”.

Nem az MI6 az első hírszerző ügynökség, amely az orosz–ukrán háború miatt nyíltan beszél ilyen dolgokról. Amint arról lapunk is beszámolt korábban, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) videóban toborzott oroszországi ügynököket. Az oroszok részéről sem maradt el a válasz, egy paródia videóban tettek közzé toborzó kampányt, amelyben néhány amerikai és orosz sztereotípiával operálnak.

Borítókép: Richard Moore, a brit hírszerzés, az MI6 vezetője. (Fotó: TR via / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.