Templomokat is megrongált az ítéletidő Székelyföldön + videók

Csíkdelne és Csíkszentsimon római katolikus templomát is megrongálta a keddi vihar Hargita megyében, az ítéletidő szerdán Gyergyószentmiklós központjában okozott jelentős kárt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 26. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hargita megyei önkormányzat szerdán az MTI-nek küldött közleményében számolt be a kárfelmérésről. Mint írta, a kedd esti ítéletidő az értékes csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomban is kárt tett.

Borboly Csaba megyei tanácselnök közösségi oldalán is jelentette, hogy a viharos szél megrongálta a térség legértékesebb gótikus templomának a Rómer Flóris-terv keretében felújított tetőzetét, mellyel épp múlt héten készült el a kivitelező.

Csíki Szabolcs plébános az élőben közvetített helyszíni szemlén közölte, hogy a szél által lesöpört, elmozdult tetőcserepek helyén befolyt a víz, és átázott a templom értékes kazettás mennyezete. Az 1673-ból származó famennyezeten több helyen foltok jelentek meg – közölte a plébános.

Csíkszentmártonban szintén a római katolikus templom, a könyvtár és a ravatalozó épületében okozott kárt a vihar, megrongálta a tetőszerkezetet, így ezekbe az épületekbe is befolyt az esővíz. Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tartalékalapból különítenek el pénzt a két egyházközség kártérítésére.

A székelyföldi megyében szerdán is elsőfokú viharjelzés volt érvényben, az óránként 90 kilométeres sebességű széllökések számos településen okoztak kárt. Csíkszeredában és a Székelykeresztúrhoz közeli Siménfalván kigyulladt egy-egy ház, miután villám csapott beléjük.

A területi vészhelyzeti felügyelőség közlése szerint a megyeszékhelyen, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson fákat, villanyoszlopokat tépett ki, autókat rongált meg az ítéletidő. A legtöbb kár Gyergyószéken van, ahol a Gyilkos-tóhoz vezető utat is le kellett zárni az úttestre kidőlt fák miatt.

Libán és a gyergyóújfalvi kőbánya között 40 darab fa dőlt a 138-as megyei útra. Az önkéntes tűzoltók és a Hargita Útkezelő Vállalat jelenleg igyekeznek akadálymentesíteni az útszakaszt – közölte Borboly Csaba.

Értesítették arról Hargita megye tanácselnökét, hogy Székelyvarság irányába is fa dőlt ki az úttestre. A politikus hozzátette: a polgármesteri hivatal és helyi önkéntes tűzoltók igyekszenek biztosítani az átjárást.

Vigyázzunk egymásra és vezessünk óvatosan! Köszönet önkéntes tűzoltóinknak! Jó az együttműködés a megyei tanács, a helyi önkormányzat és az önkéntes tűzoltóink hármasában. Ugyanakkor felhívással fordulok az erdőtulajdonosok, közbirtokosságok felé. Vágják ki az út menti veszélyes fákat.

– hangsúlyozta Borboly Csaba legújabb Facebook-bejegyzésében.

Több helyszínen a hivatásos mentőalakulatok mellett az önkéntes tűzoltók segítségére is szükség volt a károk elhárításához.

Borítókép: Csíkszentmártoni templom tetőjavítási munkálatai végzik a vihar után (Forrás: Hargita Megye Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.