Vádat emelnek a Biden-családról szivárogtató férfi ellen

Vádat emel az amerikai igazságügyi minisztérium egy amerikai−izraeli kettős állampolgár ellen, aki állítólag már 2019-ben informálta az FBI-t a Biden család kínai üzleti ügyeiről. A férfit, akit februárban Cipruson már letartóztattak, de megszökött, többek között fegyverkereskedelemmel és az iráni olajra kivetett szankciók megkerülésével vádolják.

Kónya Rita
2023. 07. 11. 8:37
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Joe Biden and his son Hunter Biden attend the annual Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 10, 2023 in Washington, DC. The tradition dates back to 1878 when President Rutherford B. Hayes invited children to the White House for Easter and egg rolling on the lawn. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedekre rács mögé kerülhet az amerikai−izraeli kettős állampolgár Gal Luft, egy washingtoni székhelyű agytröszt társigazgatója, akit többek között a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény (FARA) megsértésével, fegyverkereskedelemmel és az iráni olajra kivetett szankciók megkerülésével vádol az amerikai igazságügyi minisztérium, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. A férfit idén februárban Cipruson letartóztatták, de megszökött, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és azóta is szökésben van.

Luft egy ismeretlen helyen felvett és a New York Post által múlt héten közzétett videóban azt állította, hogy a februári letartóztatásával azt akarták megakadályozni a hatóságok, hogy tanúskodhasson a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt.

Állítása szerint egy 2019. márciusi brüsszeli találkozó során információkat adott át az FBI ügynökeinek arról, hogy a Biden-családot megvesztegette egy, a kínai hadsereggel kapcsolatban álló forrás, az FBI azonban eltussolta az ügyet.

Az ügyészség hétfőn tette közzé a Luft elleni vádiratot, amely szerint a férfi 2016-ban egy korábbi magas rangú amerikai kormánytisztviselőt fizetett le kínai székhelyű megbízók nevében anélkül, hogy a törvény által előírt külföldi ügynökként bejegyeztette volna magát. Az ügyészek szerint Luft megpróbált nyomást gyakorolni egy meg nem nevezett tanácsadóra, hogy támogassa a Kínának kedvező politikát, többek között egy a tanácsadó nevében írt cikkel, amelyet egy kínai újságban tettek közzé.

Luftot azzal is vádolják, hogy közreműködött egy fegyvereladási üzletben kínai vállalatok, illetve olyan országok, mint Líbia, az Egyesült Arab Emírségek és Kenya között úgy, hogy nem rendelkezett az amerikai törvények szerinti engedéllyel, valamint az amerikai szankciók ellenére találkozókat szervezett iráni tisztviselők és egy kínai energetikai vállalat között olajüzletek megvitatása céljából. A férfi tagadja a vádakat.

Most ugyanazok az emberek vadásznak rám, akiket tájékoztattam, és lehet, hogy életem hátralévő részében menekülnöm kell. Figyelmeztettem a kormányt a 2020-as választások integritását fenyegető potenciális kockázatra, és ha az amerikai bíróság elítél, soha többé nem szavazhatok az amerikai választásokon. Gondoljanak csak bele, és tegyék fel maguknak a kérdést, ki az igazi bűnöző ebben a történetben?

− mondta Luft.

Letartóztatása előtt egyébként Luftot szeretné kihallgatni a képviselőház felügyeleti bizottsága, és

James Comer, a bizottság vezetője, a New York Post szerint továbbra is lehetséges tanúként tekint Luftra a Biden család üzleti ügyeit érintő vizsgálatában.

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden-család gyanús ügyeivel kapcsolatban. A testület közlése szerint a Biden-család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden-család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben Bidenék munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át az akkori alelnökhöz köthető bankszámlákra.

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. Az ügyet többen is az amerikai történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányához, a Watergate-ügyhöz hasonlították.

A nyilvánosságra hozott információk egyértelművé teszik, hogy Joe Biden a vizsgálat központi szereplője, mivel az ő befolyásos pozíciója és korábban az alelnöki hivatalban betöltött szerepe tette lehetővé, hogy a családja és üzleti partnerei több millió dolláros külföldi bevételekre tegyenek szert.

Biden elnök a bizottság által bemutatott banki kivonatokra úgy reagált, hogy a dokumentumok hamisak, és tagadta, hogy valaha is megtörténtek volna ezek a tranzakciók. − Comer képviselő úr már többször is alaptalan célozgatásokat terjesztett, miközben nem volt hajlandó legitim módon lefolytatni az úgynevezett vizsgálatokat − mondta Ian Sams, a Fehér Ház munkatársa. Azt is állították, hogy Biden elnök soha nem vett részt fia üzleti ügyleteiben és soha nem is beszélt vele azokról.

Luft azonban azt állítja, hogy közvetlenül az alelnökségből való távozása után Joe Biden is ott volt Hunterrel együtt egy a washingtoni Four Seasons szállodában tartott megbeszélésen, ahol a kínai kormányhoz kötődő CEFC energiakonglomerátum képviselőivel találkoztak. Ezt az állítást később a találkozó egy résztvevője is megerősítette.

Az, hogy Luftot épp a FARA megsértésével vádolják, némileg ironikus annak fényében, hogy Hunter Biden ellen nem merült fel ilyen vád, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték mutat arra, hogy felhasználta apja alelnöki pozícióját arra, hogy jövedelmező üzleteket kössön külföldi partnerekkel.

Egy, a Twitteren közzétett videójában Tucker Carlson jobboldali véleményvezér úgy fogalmazott: „a legnagyobb csoda, hogy Hunter Biden valahogy megúszta a FARA [Foreign Agent Registration Act, külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény] [szerinti] vádat”, szerinte ugyanis az ifjabbik Biden „külföldi ügynök volt”, de „soha nem regisztráltatta magát”.

„Eladta az apjához és más törvényhozókhoz való kapcsolatát a kínaiaknak, az ukránoknak és a világ más országainak. Erről nincs vita. Az FBI évek óta tudott erről. Évek óta náluk van Hunter Biden laptopja, de máig nem emeltek vádat ellene. Soha nem is fognak. Miért? Nos, tudják a választ: Hunter Bidennek jó génjei vannak.”

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Foró: Drew Angerer/Getty Images North America / Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.