Véget ért az orosz–afrikai csúcstalálkozó, ezekben egyeztek meg a felek + videó

A dokumentum az orosz–afrikai együttműködés fejlesztésének és a nemzetközi színtéren való együttműködés elmélyítésének elfogadott megközelítéseit tartalmazza.

2023. 07. 28. 20:04
SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. július 28. Csoportkép a résztvevõkrõl az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án. Az elsõ sorban balról Vlagyimir Putyin orosz elnök, jobbról Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfõ. MTI/EPA/TASZSZ Host/Szergej Bobilev Fotó: Szergej Bobilev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az afrikai államok vezetői pénteken elfogadták az Oroszország–Afrika csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, valamint az Oroszország–Afrika Partnerségi Fórum 2023–2026-os cselekvési tervét és számos más dokumentumot – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

Kedves kollégák, ha senkinek sincs ellenvetése, tekintsük ezeket a legfontosabb dokumentumokat elfogadottnak

– mondta az orosz államfő a második plenáris ülést követően. A csúcstalálkozó margóján számos megállapodást, szerződést és egyéb dokumentumot hagytak jóvá, amelyek Oroszország afrikai országokkal való együttműködésének különböző területeit érintik. A zárónyilatkozat tartalmazza az orosz–afrikai együttműködés fejlesztésének és a nemzetközi színtéren való együttműködés elmélyítésének elfogadott megközelítéseit.

Oroszország és az afrikai országok ellenzik az egyoldalú szankciókat, beleértve a másodlagos szankciókat, valamint a szuverén devizatartalékok befagyasztását. Moszkva emellett beleegyezett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában együttműködik az afrikai országokkal az ezen államokkal szembeni szankciók enyhítése és feloldása érdekében.

A csúcstalálkozó résztvevői továbbá a dokumentumban megerősítik az együttműködést az Afrikát az élelmiszerhiány veszélyének kitevő szankciók elleni küzdelemben, valamint mély aggodalmukat fejezik ki az élelmiszer-biztonsági problémák, valamint az élelmiszer- és műtrágyaárak emelkedése miatt. Továbbá közös erőfeszítéseket tesznek Afrika hosszú távú élelmiszer- és energiabiztonságának biztosítása érdekében.

Oroszország és az afrikai országok megállapodtak abban, hogy kártérítést kérnek a gyarmati politika által okozott károkért, és előmozdítják a kulturális javak visszaszolgáltatását.

A zárónyilatkozat kimondja azt is, hogy a csúcstalálkozó résztvevői határozottan és egyértelműen elítélik a terrorizmust annak minden formájában és megnyilvánulásában. A csúcstalálkozó résztvevői úgy vélik, hogy a terrorizmus visszaszorítása terén számos fronton kell fejleszteni az együttműködést. Fel kell lépni például a radikális eszmék fiatalok körében való terjedése ellen, és megerősítik a terrorizmus által érintett gyermekek, fiatalok és nők támogatását.

Az aláírók felszólították a nemzetközi közösséget, hogy egyesítse erőfeszítéseit a terrorfenyegetés felszámolása érdekében, amelyben az ENSZ központi szerepet játszik.

Oroszország és az afrikai országok megállapodtak abban is, hogy folytatják a közös lépéseket a világűrbeli fegyverkezési verseny megakadályozásáért, valamint abban, hogy hogy előmozdítják a BRICS–Afrika partnerség elmélyítését. 

A csúcstalálkozó résztvevői kifejezték, hogy többoldalú pénzügyi intézkedésekre van szükség az alacsony és közepes jövedelmű országok adósságkönnyítése érdekében. Úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása nem vezethet az afrikai országok adósságának növekedéséhez és nem veszélyeztetheti szuverenitásukat. Az államfő bejelentette, hogy a fórum 2023–2026 közötti időszakára vonatkoznak ezek a cselekvési tervek – erről már a Ria Novosztyi orosz hírügynökség számolt be.

Az orosz elnök a nap folyamán arról beszélt, hogy a Nyugat sorozatos hibái vezettek ahhoz, hogy az egekbe szöktek az élelmiszer-és energiaárak a globális piacon.

Borítókép: Csoportkép a résztvevőkről az Oroszország–Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án. Az első sorban balról Vlagyimir Putyin orosz elnök, jobbról Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (Fotó: MTI/EPA/TASZSZ Host/Szergej Bobilev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.