Vlagyimir Putyin: A Nyugat a felelős a magas élelmiszerárakért

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint nem országa „különleges katonai művelete”, hanem a nyugati vezetők elhibázott lépései vezettek az élelmiszerárak elszabadulásához. Az államfő a Szentpéterváron megrendezett Oroszország–Afrika-csúcstalálkozó második napján tartott beszédet.

Magyar Nemzet
Forrás: Al Jazeera2023. 07. 28. 13:40
null
RUSSIA-AFRICA-DIPLOMACY Fotó: ALEXEY DANICHEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin elutasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint Oroszország ukrajnai „különleges katonai művelete” felelős a magas globális élelmiszerárakért. Az orosz elnök szerinte a Nyugat hibái felelősek a kialakult helyzetért – írja az Al Jazeera tudósítása.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió gyakorlatilag pénznyomtatással finanszírozta az élelmiszer-vásárlást a világjárvány alatt, és e lépés miatt szabadultak el az árak a világpiacon

– fejtette ki az orosz elnök a kétnapos szentpétervári Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón. Putyin ezzel a „mennyiségi lazítás” politikájára utalt, amely a nagy nyugati gazdaságok működését volt hivatott segíteni a járvány alatt.

– A Nyugat elhanyagolta a szénhidrogénekbe történő beruházásokat, és „egyik hiba a másikhoz vezetett, felborította a piacokat” – tette hozzá az orosz elnök.

A szentpétervári csúcson Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök sürgette Oroszországot, hogy indítsa újra a múlt héten Moszkva kilépését követően összeomlott fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást. – Elengedhetetlen, hogy megállapodásra jussunk – mondta.

Az alku összeomlását követően számos, az exporttól függő ország, köztük Egyiptom is, arra kérte Moszkvát, hogy csatlakozzon újra a megállapodáshoz a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében.

Bár tartózkodtak Oroszország közvetlen bírálatától, a csúcs során több afrikai vezető is sürgette az orosz államfőt, hogy fontolja meg békejavaslatukat.

Az afrikai [béke]kezdeményezés a legnagyobb figyelmet érdemli, nem szabad alábecsülni. Ismét sürgősen felszólítunk a béke helyreállítására Európában

− mondta tolmácson keresztül  Denis Sassou Nguesso, a Kongói Köztársaság elnöke Putyinnak és afrikai vezetőtársainak Szentpéterváron. Putyin elnök a nap folyamán ígéretet tett az afrikai vezetőknek, hogy gondosan áttanulmányozza az ukrajnai háború lezárását célzó béketervüket.

A találkozó tegnapi nyitónapján az orosz elnök ingyenes gabonaszállítmányokat ajánlott fel hat afrikai országnak, amelyeket Burkina Fasóba, Zimbabwébe, Maliba, Szomáliába, a Közép-afrikai Köztársaságba és Eritreába szállítanának.

A következő hónapokban 25–50 ezer tonna gabonát tudunk ingyenesen kiszállítani

− mondta az orosz elnök tegnap.

Putyin a csúcstalálkozó második napján arról is beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megígért ingyenes gabonaszállítmányokat. Azt is közölte az afrikai vezetőkkel, hogy Moszkva 23 milliárd dollárnyi (8064 milliárd forintnyi) adósságot engedett el, konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy fejleszteni akarja országa katonai együttműködését is az afrikai kontinenssel.

Mint mondta: Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal − tette hozzá az MTI.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Oroszország–Afrika-csúcstalálkozóra érkezett államfők és delegációvezetők Szentpéterváron (Fotó: AFP/Alexey Danichev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.