Zelenszkij visszaszólt a brit miniszternek, aki hálátlannak nevezte Kijevet

Az ukrán elnök nem érti, miként tudnának ennél is hálásabbak lenni a szövetségeseknek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 8:37
ZELENSZKIJ, Volodimir
Prága, 2023. július 6. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a prágai vár díszõrségének tagjai elõtt a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszólt a brit védelmi miniszternek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután Ben Wallace a vilniusi NATO-csúcson újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a nyugati szövetségesek nem az Amazon házhozszállító szolgálat, és Ukrajna helyesen tenné, ha hálát tanúsítana a katonai segítségért. 

Úgy gondolom, hogy mindig is hálásak voltunk az Egyesült Királyságnak. Hálásak voltunk a miniszterelnököknek és a védelmi miniszternek, hiszen az Egyesült Királyság lakossága is mindig is támogatott minket. Hálásak vagyunk ezért

– nyomatékosította álláspontját az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij hozzátette: nem tudja mire gondol a brit politikus, s azt sem, hogyan lehetnének a mostaninál is hálásabbak. 

Reggel felkelhetnénk és személyesen is hálálkodhatnánk a miniszternek, lehet, hogy valami különlegeset vár tőlünk

– mondta.

Az ukrajnai helyzet a brit belpolitikában uralkodó ellentéteket is kidomborítja. Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának védelmi minisztere szerint az ukránoknak nincs szükségük kioktatásra, hiszen ők hazájuk jövőjéért és szabadságáért harcolnak. 

Zelenszkij elnök több katonai segítséget kért. Ez természetes. Arra van szüksége, nem pedig kioktatásra, amely beárnyékolja az egyébként sikeres csúcstalálkozót

– mondta John Healey. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt már, Nagy-Britannia az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója, és eddig több milliárd font értékben adott át hadfelszereléseket, köztük harckocsikat, valamint önjáró lövegeket és légvédelmi rendszereket, emellett átfogó kiképzési programokat is indított az ukrán fegyveres erők számára.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a prágai vár díszőrségének tagjai előtt a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.