A katonaságot is bevetik Szlovéniában − az elmúlt évtizedek legpusztítóbb időjárása tombol a szomszédban + videó

A viharok, az esőzések és a megáradt folyók miatt rendkívüli ülést tart a ljubljanai kormány.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 8:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovéniában az áradások miatt továbbra is vörös riasztás van érvényben. Ez vonatkozik az ország szinte teljes egészére, kivéve a nyugati rész egyes területeit. A Száva folyó magas vízállása miatt az éjszaka folyamán kiürítettek több országrészt is, az embereket evakuálni kellett − írja a Novoszti szerb napilap. 

Aggodalomra ad okot az is, hogy továbbra sem látható a katasztrófa vége. A folyók vízszintje Közép- és Kelet-Szlovéniában tovább emelkedik az éjszakai csapadék után. A hatóságok eközben mindent megtesznek, hogy javítsanak a kialakult helyzeten. 

 

A tűzoltók homokzsákokat raknak ki, hogy megpróbálják a víz útját állni, de ez sem jelent megoldást mindenhol.

A krskoi edzőpályát például elöntötte a kiáradó Száva. A ljubljanai vezetés mozgósította a katonaságot is. A cél, hogy a délelőtt folyamán Csrnába jussanak, ahol az emberek víz, villany és mobiltelefon-hálózat nélkül maradtak az időjárás viszontagságai miatt.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy az éjszakai mérsékeltebb csapadék után az elmúlt órákban ismét erősebb intenzitású lett az eső. 

A Politika szerb napilap értesülései szerint a délelőtt folyamán a szlovén Nemzetbiztonsági Tanács is összeül, hogy elemezze a helyzetet, majd ezután rendkívüli ülést tart a kormány, amelyen a bejelentések szerint további segítségnyújtási lehetőségekről dönthetnek az érintett önkormányzatok részére, illetve megfontolják annak a lehetőségét is, hogy vasárnap kinyissanak a boltok. Ez a határozat hozzájárulna ahhoz, hogy az emberek szombaton ne hagyják el otthonukat, és ne tegyék ki magukat szükségtelenül veszélynek.

Az állampolgárok biztonsága az első, mondta Robert Golob. A kormányfő kijelentette, hogy valószínűleg ez a legnagyobb természeti katasztrófa, amely Szlovéniát sújtotta az elmúlt három évtizedben.

A Krsko atomerőmű a Száva magas vízállása ellenére biztonságosan és stabilan működik, de  fokozottan figyelik a helyzetet, az erőmű munkatársai készenlétben állnak − közölték a hatóságok. A viharos időjárás a jelenlegi információk szerint a jelentős anyagi kár mellett három ember életébe is került a szomszédos országban. 

Borítókép: Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy hatvan kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz. (Fotó: MTI/AP/Gregor Ravnjak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.