Halálos ítéletidő Szlovéniában − településeket kellett evakuálni + videók

A hirtelen esőzések és áradások miatt több helyen is megbénult az ország közlekedése, legkevesebb hárman életüket vesztették.

Gábor Márton
2023. 08. 04. 16:55
Ravne na Koroskem, 2023. augusztus 4. Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz. MTI/AP/Gregor Ravnjak Fotó: MTI/AP/Gregor Ravnjak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves esőzések és áradások pusztítanak Szlovéniában. A szlovén rendőrség az STA hivatalos hírügynökségnek elmondta, hogy 

a csütörtök késő este kezdődött rossz időjárás miatt már három ember vesztette életét: egy szlovén nő a központi Kamnik városban, két holland állampolgár pedig Kranj város közelében, egy hegyvidéki területen.

– A kamniki halálesetet árvíz okozhatta, míg a hegyvidéki haláleseteket villámcsapás − mondta Maja Adlesic Ciperle rendőrségi tisztviselő. – A halálesetek pontos körülményeinek megállapítása még folyamatban van − tette hozzá.

A heves viharok és a lezúduló víz miatt számos utat és az autópályák egyes szakaszait is lezárták országszerte Szlovéniában. A Közlekedési Információs Központ szerint a helyzet drámaian változik, újabb és újabb területeket önt el a víz. A járművezetőket arra kérték, hogy figyeljék az útviszonyokat és lehetőleg ne induljanak el. 

1 people died due to flash floods in Slovenia
Fotó: Europress/AFP/Ales Beno

A vihar, az áradások, a homok- és sárlerakódások, valamint a földcsuszamlások miatt több autópályát is lezártak országszerte. A hatóságok átmenetileg lezárták a Lesce és Karavankák-alagút, valamint a Brnik és Ljubljana közötti autópályákat. Emellett járhatatlanná vált a Stajerska autópálya Celje West és Sentrupert közötti, valamint a Sentrupert és Sempeter között szakasza.

Jelenleg az árvíz és számos útlezárás miatt a Gorenjska autópályán Kranj és a Ljubljana Brod csomópont között a matrica nélküli járművek számára is engedélyezett a közlekedés. A közlekedési Információs központ azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy legyenek óvatosak és korlátozzák a sebességüket ott, ahol nagy mennyiségű víz van az úttesten.

A Gorenjska, Észak-Primorszka régiókban, Kamnik és Savinja térségében számtalan utat és autópályát zártak le. Emellett pedig a vihar továbbra is akadályozza a vasúti közlekedést. A Ljubljana-Jesenice vonalat lezárták, az útvonalon pótlóbuszok közlekednek, emellett több régió között is átmenetileg megszakadt a vasúti közlekedés.

A heves esőzések és áradások sújtotta területeken az áramszolgáltatásban is fennakadások vannak. Jelenleg a legrosszabb a helyzet az osztrák Karintiában és a Felső-Savinja völgyében, az Elektra Celje területén közel 12 000 háztartás maradt áram nélkül. Több mint 4000 ember van áram nélkül Skofja Loka, Medvode és Kamnik régió területén is.

A legnagyobb veszély jelenleg az RTP Dravograd kapcsolóállomást fenyegeti, amely víz alatt áll, de áram alatt van. A víz emelkedése esetén a létesítményt lekapcsolják a 110 kilovoltos hálózatról. Az RP Nazarje kapcsolóállomás szintén víz alatt van.

1 people died due to flash floods in Slovenia
Fotó: Europress/AFP/Ales Beno

Az Elektro Celje tájékoztatta a felhasználókat, hogy azokon a területeken, ahol a folyók kiöntöttek és az utak járhatatlanok, biztonsági okokból nem végeznek hibaelhárítást. Figyelmeztették őket, hogy kerüljék el a sérült területeket, ne nyúljanak a vezetékekhez, és kezeljék a berendezéseket úgy, mintha feszültség alatt állnának.

A Telekom Slovenije szerint a kiömlő vízfolyások, földcsuszamlások, leszakadt hidak és egyes helyeken áramkimaradások miatt a távközlési szolgáltatások zavara jelenleg főként Szlovénia északi és nyugati részén jelentkezik.

A Telekom Slovenije és a GVO csapatai, amelyek folyamatosan a helyszínen vannak, a szolgálatók szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érintett területeken a felhasználók számára a lehető leghamarabb zökkenőmentesen működjenek mind a mobil, mind a vezetékes szolgáltatások. A szolgáltatók hangsúlyozták, hogy a helyszínen lévő csapatok rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. 

A hibaelhárítás helyszínére való bejutás egyes helyeken teljesen lehetetlen vagy életveszélyes. Csapataink folyamatosan a helyszínen vannak, és amint az időjárási és a biztonsági körülmények lehetővé teszik, megkezdjük a hálózat teljes helyreállítását

− tették hozzá.

Emellett megerősítették, hogy a legrosszabb helyzetben lévő területeken a lakosok mobilszolgáltatás nélkül is maradtak.

Borítókép: Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/Gregor Ravnjak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.