A két világháborúban elesett honvédekre emlékeztek az úzvölgyi katonatemetőben

Incidensek nélkül, békében zajlott le a rendezvény.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 17:25
null
Csíkszentmárton, 2023. augusztus 26. Ünnepélyes zászlófelvonás az erdélyi Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetõjében az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés során elesett honvédek emlékére szervezett ökumenikus tábori misén 2023. augusztus 26-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Incidensek nélkül, békében zajlott le a két világháborúban elesett honvédek tiszteletére rendezett megemlékezés szombaton a nacionalista provokációk színhelyévé vált székelyföldi Úzvölgye katonatemetőjében – derült ki az erdélyi portálok és helyi tisztségviselők beszámolóiból, amelyeket az MTI szemlézett.

A Székelyhon többtucatnyi fotóval illusztrált tudósítása szerint a határvédő hősök előtt tisztelgő zászlófelvonáson, ünnepi beszédeken, ökumenikus istentiszteleten több százan vettek részt. Birtalan Sándor, a községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt gondozó Csíkszentmárton polgármestere rámutatott: a határvédő székelyek leszármazottai évtizedek óta rendszeresen kijárnak a sírkertbe, hogy nagyapáik, dédapáik bátor helytállására emlékezzenek, nem úgy, mint azok, akik rátelepedtek sírjaikra és megpróbálják átírni a történelmet.

Négy éve már annak, hogy az úzvölgyi hősök álmát időnként hangoskodók zavarják meg, és valótlanságokat akarnak bizonyítani. Nekik üzenjük, hogy mindegy, hogy hányszor rúgnak belénk: erőt a felálláshoz, erőt a folytatáshoz, a kiálláshoz nekünk a Jóisten ad, mert ő mindenek felett van. Erőt ad hitünk megvallásához, reményünk erősítéséhez, mi pedig benne bízva tesszük a dolgunkat

– idézte a Székelyhon a településvezetőt. 

A Maszol. ro hírportál beszámolója szerint nyugalomban, incidensek nélkül telt a hagyományos megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőben, annak ellenére, hogy a Calea Neamului (Nemzet útja) nacionalista szervezet vezetője, az úzvölgyi temetőrongálás vezéralakja, Mihai Tirnoveanu korábban videóüzenetben biztatta híveit arra, hogy jól látható módon vegyenek részt a szombati magyar megemlékezésen, hogy megvédjék az általuk júliusban engedély nélkül kihelyezett 150 fakeresztet.

A portál szerint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szombati megemlékezésen nyilvánosan bejelentette, hogy a 150 illegálisan állított fakeresztet is kiszedik, de fontos, hogy ezt törvényes úton tegyék meg.

Az RMDSZ-es elöljáró közösségi oldalán is azt ígérte: el fogják érni, hogy a fakereszteket véglegesen eltávolítsák.

Továbbra is kitartunk amellett, hogy az úzvölgyi temető nem lehet folyamatos cirkuszok helyszíne, és az egyetlen út a törvényes út (…) Fontos hangsúlyozni: ez nem románmagyar cirkusz! Román ajkúak egy szélsőséges csoportja borzolja az indulatokat, akikkel a románság többsége sem ért egyet. A temető szabályzata egyszerű: bárki bemehet, szervezhet megemlékezést, távozáskor koszorút, virágot, gyertyát hagyhat bent, semmi egyebet

– írta közösségi oldalán a Hargita megyei tanács elnöke.

A Calea Neamului és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel az úzvölgyi katonatemetőben a – bírósági végzés nyomán – június 29-én eltávolított ortodox betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagy keresztet és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. A román rendőrség és csendőrség nagy erőkkel volt jelen a helyszínen, de nem avatkozott be.

Augusztus elején félszáz Hargita megyei település polgármestere petíciót nyújtott be a román belügyminiszternek, melyben a törvénysértéshez asszisztáló rendvédelmi szervek passzivitása ellen tiltakoztak. A beadványra nem kaptak választ.

Borítókép: Ünnepélyes zászlófelvonás az erdélyi Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetőjében az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés során elesett honvédek emlékére szervezett ökumenikus tábori misén 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.