A konzervatív politikusok is feltörnek

Az Alternatíva Németországért jobboldali párt az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött a közvélemény-kutatások szerint, mára már az élvonalban szerepel a támogatottsági listákon. Most pedig már nemcsak a párt, hanem az egyik társelnöke is felért a csúcsra, Alice Weidel először népszerűbb politikus, mint a listát sokáig vezető zöldpárti Robert Habeck.

2023. 08. 22. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatódik a jobboldal erősödése Németországban. Az Insa közvélemény-kutatásokkal foglalkozó intézet egyik friss felmérése szerint – amelyet a Bild című lap számára készítettek – az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt társelnöke, Alice Weidel két kormánytagot is maga mögött hagyott a népszerűségi rangsorban. A listát sokáig Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter és Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter uralta, ők ketten most először kevésbé népszerűek, mint az ellenzéki Alice Weidel.

Eközben Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár a hetedik helyről a tizenkettedik helyre zuhant ezen a felmérésen, de Annalena Baerbock, a Zöldek által delegált külügyminiszter is óriásit zuhant a rangsorban, és már bőven az első tízen kívül foglal helyet.

Nemrég az Alternatíva Németországért megelőzte a szociáldemokratákat, ezzel pedig szinte egálban áll a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött a lista élén.

A migráció témája az utóbbi időszakban ismét napirendre került, és amikor ez történik, akkor az AfD rendre erősödni tud

− magyarázta az Euractivnak nyilatkozó politikai elemző. Uwe Jun arra is rámutatott, hogy a németek körében nincs többségi támogatottsága a kormánykoalíció által erőltetett liberális bevándorláspolitikának, az emberek inkább szigorításokat látnának szívesebben ezen a területen.

– A párt fennállásának elmúlt tíz évét tekintve a CDU–SPD nagykoalíciós kormány utolsó hivatali évéiig, 2019–2020-ig a párt szavazóinak jelentős többsége a csalódott kereszténydemokrata szavazókból állt. Ugyanakkor az elmúlt években az egymást érő válságok hatására egyre több, a politikai fősodor pártjait elutasító, korábban a szavazástól sokszor távol maradó embert tudott a párt megszólítani – jelentette ki nemrég a Magyar Nemzet megkeresésére Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar–Német Intézet kutatási vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Németországban eddig viszonylag magas volt a voksolásoktól távol maradók aránya. A szakértő ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy az egyik fordulópontot a 2015-ös migrációs válságra adott kormányzati válasz, főleg annak középtávú hatásai jelentették. A döntő tényező viszont az elhúzódó migrációs és a Covid–19-válságok negatív társadalmi és gazdasági hatásainak az orosz–ukrán háború, valamint az új koalíciós kormány erőltetett menetben megvalósítani kívánt klímacéljai miatti felerősödése volt. Az AfD már polgármestert is delegál Németországban: Hannes Loth nemrég lett Raguhn-Jeßnitz új vezetője.

Borítókép: A német Alternatíva Németországnak párt zászlói a párt eredményváró rendezvénye előtt Berlinben a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án. (Fotó: MTI/EPA pool/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.