A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés volt a központban az Amazonas-csúcson

Közös klímaváltozási álláspont után, a rendőrségi műveleteiket is összehangolhatják az Amazonas menti országok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 08. 20:34
null
Belém, 2023. augusztus 8. Az Amazonas-államok csúcstalálkozójának nyitóülése a brazíliai Pará állam székhelyén, Belémben 2023. augusztus 8-án. A találkozón elsõsorban az amazonasi trópusi esõerdõk védelmérõl tárgyalnak. MTI/AP/Eraldo Peres Fotó: Eraldo Peres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a fenntartható fejlődés és az erdőirtás megfékezésének lehetőségeit vitatták meg az Amazonas-országok (ACTO) állam- és kormányfői kedden, a brazíliai Belém városában tartott értekezletükön.

„Soha nem volt még égetőbb az együttműködés újrakezdése és megerősítése, mint jelenleg” – szögezte le Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nyitóbeszédében. Egyúttal jelezte, hogy Brazília 2030-ig akár végleg leállíthatja a fakitermelést az Amazonas esőerdeiben.

A nyolc ország – Brazília, Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname és Venezuela – részvételével 14 év szünet után megrendezett fórum középpontjában a környezetvédelem és fenntartható gazdasági fejlődés közötti kapcsolat állt, de szót ejtettek az illegális aranybányászat elleni küzdelemről, valamint egy közösen kialakítandó, határokon átívelő környezetvédelmi szabályozásról is.

Az Amazonas-államok csúcstalálkozójának résztvevői a csoportképek elkészítéséhez sorakoznak fel a brazíliai Pará állam székhelyén, Belémben 2023. augusztus 8-án (Forrás: MTI/AP/Eraldo Peres)

Ennek érdekében Carlos Lazary, az ACTO ügyvezető igazgatója egy regionális központ felállítását javasolta, amelyben az Amazonas menti országok összehangolhatják rendőrségi műveleteiket.

A tagországok az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó év végi konferenciájára készülve közös álláspontot alakítottak ki a klímaváltozás ügyében.

Az esőerdőben élő indián közösségek vezetői a találkozó előtt sürgették a brazil kormányzatot, hogy tegyen határozott lépéséket a természeti kincsek és szülőföldjük megóvására.

Brazíliában – előzetes kormányzati adatok alapján – az Amazonasban zajló erdőpusztítás mértéke jelentősen visszaesett a közelmúltban, júliusban 66 százalékkal csökkent a fakitermelés mértéke az előző év azonos időszakához képest. Tavaly augusztus és idén július között 7952 négyzetkilométer területen folyt fakitermelés, ami a legalacsonyabb mérték az elmúlt négy évben.

A konferenciát lezáró hivatalos zárónyilatkozatot várhatóan kedden véglegesítik.

Amazónia természetvédelmének érdekében tüntetnek őslakosok az Amazonas-államok csúcstalálkozójának otthont adó Belémben, a brazíliai Pará állam székhelyén 2023. augusztus 8-án (Forrás: MTI/AP/Paulo Santos)

Borítókép: Az Amazonas-államok csúcstalálkozójának nyitóülése a brazíliai Pará állam székhelyén, Belémben 2023. augusztus 8-án. A találkozón elsősorban az amazonasi trópusi esőerdők védelméről tárgyalnak. (Forrás: MTI/AP/Eraldo Peres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.