Nem elég az aszály, még büntetéstől is tarthatnak a szomjazó spanyolok

Spanyolországot olyan mértékű aszály sújtja, hogy már több mint kilencmillió embert érintenek a vízhasználatot korlátozó intézkedések. A dél-európai állam a nyár legdurvább hőhullámára készül a héten.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 08. 15:49
null
Peralada, 2023. augusztus 4. Kiszáradt a Muga folyó medre a Girona tartománybeli Peralada településen 2023. augusztus 4-én. A katalán vízügynökség (ACA) veszélyhelyzetet hirdetett a Girona tartománybeli Alt Emporda járás 22 településén, miután 2021 vége óta aszály és csapadékhiány sújtja Katalóniát. MTI/EPA/EFE/David Borrat Fotó: David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolországi Katalóniában ettől a héttől kezdve büntetnek a túlzott vízfogyasztásért. A régió kormánya bejelentette, hogy azokat fogják szankcionálni, akik a legtöbb vizet fogyasztják, tekintettel arra, hogy a súlyos aszály miatt már ötszáz település van készenlétben és szenved el különböző mértékű korlátozásokat. A legtöbb helyen tilos naponta 230 liternél több vizet elhasználni lakosonként. Azok a települések, amelyek átlépik ezt a határt, tízezertől 150 ezer euróig terjedő bírságra számíthatnak.

A 160 fős gironai Torrentben a polgármester már meg is tette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfelelően követni lehessen a vízfogyasztást: az összes mérőórát digitálisra cserélték le. 

Júniusban ugyanis fejenként 930 liter vizet fogyasztottak el, ami jóval meghaladja a törvényben rögzített 230 literes határértéket, ezért a helyieknek radikálisan változtatniuk kell vízfelhasználási szokásaikon.

A barcelonai Sant Martí d’Albarsban mintegy húszezres állatállomány él, miközben a lakosok száma mindössze 130 fő. A helyiek közölték, hogy betartanák a limitet, de az állatoknak nem tudják megmondani, hogy igyanak kevesebb vizet, ráadásul ha nem tartják őket megfelelően, úgy csökken a tejhozam is, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Palafrugell (Girona) városi tanácsa eközben máris eljárást kezdeményezett hét lakóközösség ellen, mert úgy vélik, hogy a tilalom ellenére rendszeresen öntözik a zöldterületeket. Júliusban már bírságot is kiszabtak egy privát uszodára a medencék feltöltése miatt, de a napokban öt medence feltöltését észlelték a település különböző magánházaiban is.

A Katalán Vízügyi Ügynökség által meghatározott korlátozások között szerepel egyebek mellett a kertek és zöldterületek öntözési tilalma, amire csak akkor van lehetőség, ha tetőn összegyűjtött esővízzel vagy tisztítótelepről visszanyert vízzel végzik azt el.

Nem Katalónia az egyetlen régió, ahol spórolni kell a vízzel. Az andalúziai Córdoba és Huelva kis falvaiban is korlátozó intézkedéseket vezettek be. 

Cumbres Mayores (Huelva) lakosai szenvednek a legjobban a vízhiánytól, május óta rendszeresen szüneteltetik a szolgáltatást este 9 és reggel 8 óra között, különösen a legmelegebb napokon. 

Santa Olalla del Calában, Calában és Cortelazorban (mindegyik Huelvában található) minden nap megszakítják a vízellátást este 11 és reggel 6 óra között. Hasonló intézkedésekről tájékoztatták a córdobai Lucena, Priego de Córdoba és Santaella lakóit is, de Vélez-Málagában, valamint Málaga környékén is lépéseket kellett tenni a mostanra tartóssá vált vízhiány miatt. Több helyen például napokkal ezelőtt elzárták a strandok zuhanyzóit és csak a lábmosók működnek.

Az extremadurai Tentudíában (Badajoz) éjszakánként szintén megszakítják az vízellátást, és a tervek szerint hamarosan be fogják tiltani a kertek és zöldterületek öntözését, a szökőkutak feltöltését és az utcák tisztítását is. Llerenában (Badajoz) már az autómosókat is bezárták és megtiltották a nyilvános és privát medencék feltöltését.

Aragóniában eközben vannak olyan települések, ahová teherautóval kellett vizet szállítani, mert nem maradt forrás, de még az alapvetően hűvös-esős, északnyugat-spanyolországi Galíciában is elég nagy a szárazság ahhoz, hogy bizonyos településeken mértékletes vízfogyasztásra kérjék fel a lakosságot.

Az ökológiai minisztérium hétvégi adatai szerint a spanyolországi víztározók összkapacitása alig haladja meg a negyven százalékot. A Greenpeace becslései szerint Spanyolországban a mostaninál tízszer súlyosabb aszályok lesznek a jövőben, ezért komolyan kell venni a vízpazarlás kérdését. 

A szervezet kiemelte, hogy sokkal nagyobb mennyiségű víz fogy el az országban, mint amennyit az emberek megengedhetnek maguknak. 

A civil szervezet azt is hozzátette, hogy Spanyolország területének 75 százalékát komolyan veszélyezteti az elsivatagosodás.

Az Állami Meteorológiai Ügynökség közben bejelentette, hogy a nyár legdurvább hőhulláma éri el a héten Spanyolországot és rendellenes hőmérsékleti rekordokra kell számítani, olyanokra, amelyekre több mint hetven éve nem volt példa.

A Meteored klimatológusa, Samuel Biener hozzátette, hogy míg a júliusi hőhullámok két-három napig tartottak és elsősorban a félsziget déli részét és a Baleár-szigeteket sújtották, addig a mostani az egész országot érinti és egészen a hétvégéig elhúzódik. Előfordulhat, hogy az észak-spanyolországi régiókban is megközelíti a hőmérséklet a 40 fokot. Madridban 42-43, Murciában 45-46 fokot várnak csütörtökre, az andalúz városokban pedig nem kizárt, hogy ismét 50 fok köré hevül a levegő. Az éjszakák sem jelentenek majd megkönnyebbülést, ugyanis a legtöbb helyen nem süllyed a hőmérséklet 25–29 fok alá.

Biener hozzátette, hogy a legrosszabb nap a szerdai lesz, majd szombaton normalizálódik az időjárás. A jelenleg rendelkezésükre álló adatok szerint ez lesz a nyár utolsó, brutális hőhulláma, ezt követően már csak a megszokott augusztusi kánikulával kell számolni.

Borítókép: Kiszáradt a Muga folyó medre a Girona tartománybeli Peralada településen 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/David Borrat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.