Pokoli hőség és erdőtüzek pusztítanak az Ibériai félszigeten + videók

Az Ibériai-félsziget nagy részén negyven fok feletti hőmérséklet várható a héten.

Kónya Rita
2023. 08. 08. 10:16
null
Leiria, 2023. augusztus 7. Erdõtûz az A1-es autópálya mellett, a Portugália középsõ részén fekvõ Leiria melletti Cardososnál 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/LUSA/Paulo Cunha Fotó: Paulo Cunha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább kilenc tűzoltó megsérült, miközben a dél-portugáliai Odemira települést próbálták menteni a lángoktól hétfő éjjel. Az oltásban mintegy nyolcszázan vettek részt, a veszélyeztetett területekről 1400 embert kellett kitelepíteni. Hétfőn rekord hőmérsékletet, 46,4 fokot mértek a Portugália középső részén található Santarém térségében.

Hőmérsékleti értékek Portugália egyes részein 2023. augusztus 7-én

Az Odemirát fenyegető tüzet szombaton észlelték, és az erős szél miatt a lángok dél felé terjedtek a dombos Algarve tartományban, Portugália déli turistaparadicsomában. A tűz eddig 6700 hektárt perzselt fel, 19 települést, illetve négy üdülőt és kempinget kellett evakuálni.

Helder Guerreiro polgármester szerint a helyzet 

kritikus, nehéz és bonyolult.

Az ország középső részén több autópálya szakaszt is le kellett zárni a terjedő tüzek miatt, többek között a Lisszabont az északi Portóval összekötő forgalmas A1-es autópálya egyes részeit is. A hatóságok szerint országszerte 120 települést veszélyeztetnek súlyosan a lángok.

A belügyminiszter, José Luís Carneiro hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a portugál kormány egyelőre nem hirdet veszélyhelyzetet a tüzek miatt – írja a Portugal Pulse híroldal.

Spanyolországban a hétvége során három nagyobb tüzet is sikerült megfékezni, azonban 

több mint ezerhektárnyi területet pusztítottak el a lángok a délnyugati Cadiz és Huelva tengerpartivárosok környékén, illetve északkeleten Katalónia tartományban.

Az eheti már a harmadik komoly hőhullám az Ibériai-félszigeten idén. A spanyol meteorológiai szolgálat egyik munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy a hőhullámot az Észak-Afrika felől érkező nagy tömegű forró, száraz levegő okozza, és várhatóan intenzívebb, kiterjedtebb és hosszabb lesz, mint a két júliusi.

Borítókép: Erdőtűz az A1-es autópálya mellett, a Portugália középső részén fekvő Leiria melletti Cardososnál 2023. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Paulo Cunha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.