Az ukránok kevesebb mint fele szerint haladnak jó irányba az események

Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint az ukránok többsége továbbra is kiáll Ukrajna függetlenségéért.

Gábor Márton
2023. 08. 24. 6:30
null
Pokrovszk, 2023. augusztus 10. Orosz rakétatámadásban megsemmisült épületek mellett megy el egy nõ a kelet-ukrajnai Donyecki területen levõ Pokrovszkban 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadmûveletek második évében. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok kevesebb mint fele, 49 százaléka úgy véli, hogy az ukrajnai események jó irányba haladnak, míg több mint egyharmaduk szerint az irány inkább negatív. Így utoljára Volodimir Zelenszkij elnökké választásakor vélekedtek erről a kérdésről – derült ki egy friss közvéleménykutatásból. 

A megkérdezetteknek csak a 40 százaléka gondolja, hogy Ukrajna függetlenné válása óta több bíztató esemény történt, míg további 40 százalék szerint pozitív és negatív események egyaránt történtek.

A felmérés rávilágít, hogy mind az állam, mind a nép továbbra is komoly ellenállást mutat Oroszországgal szemben.  

Ha ma népszavazást tartanának Ukrajna állami függetlenségéről, az ukránok túlnyomó többsége, 82 százaléka támogatná azt. A függetlenséget leginkább támogatók közül, akik az ország nyugati részén élnek, 94 százalék vélekedik így. Ugyanez az arány délen 68, keleten pedig 70 százalék. 

 

Mindemellett az ukránok döntő többsége továbbra sem hajlandó területi engedményeket tenni Oroszországnak a háború befejezése érdekében. A kutatás szerint az ukránok kevesebb mint 5 százaléka tenne így, és valamivel több mint az ukránok 18 százaléka fejezi ki hajlandóságát arra, hogy lemondjon Ukrajna jövőbeli NATO-tagságáról, ha így véget érhet a háború. 

A megkérdezettek 13 százaléka hajlandó beleegyezni a fegyveres erők békeidőben történő csökkentésébe, amelyről állítólag 2022-ben Isztambulban tárgyaltak. A kutatásban résztevőknek pedig csupán 17-18 százaléka engedélyezné, hogy az orosz hivatalos nyelv legyen Ukrajnában.

A megkérdezettek emellett nem hisznek abban, hogy a nyugati szövetségesek a jövőben magára hagynák Ukrajnát, ha a következő 3-4 hónapban az ellentámadás során nem érnek el jelentős sikereket a harctéren.

 

Borítókép: Orosz rakétatámadásban megsemmisült épületek mellett megy el egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen levő Pokrovszkban
(Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.