Betilthatják az iszlám gúnyolását Dániában

A Korán-égetések mellett az iszlámkritikus karikatúrákat is érintheti az új törvény.

Magyar Nemzet
2023. 08. 20. 5:50
null
Stockholm, 2023. július 31. A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetõk Stockholmban, a Mynt téren 2023. július 31-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson Fotó: Oscar Olsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Véget akarunk vetni ezeknek az ismétlődő, sértő Korán-égetéseknek, amelyekben Paludan és néhány ember a környezetében részt vett. Ez a mi politikai célunk” – mondta Christian Rabjerg Madsen, a dán szociáldemokraták politikai vezetője. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Rasmus Paludan dán bevándorlásellenes politikus az egyik vezéralakja azoknak a megmozdulásoknak, amelyek során Dániában és Svédországban Koránokat égettek el. A muszlimok szent könyvének felgyújtása széles körben okozott felháborodást, több muszlim országban tüntetéseket szerveztek, svéd zászlókat égettek. 

Az al-Kaida terrorszervezet pedig a svéd király elleni támadásra buzdította híveit, amely után nem sokkal magasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét Svédországban.

Dánia és Svédország két megvetendő ország

− írja a szervezet abban a háromoldalas dokumentumban, amely az al-Kaida és az as-Sahab médiacsatornáján jelent meg.

Dániában most, a kormányzó szociáldemokrata párt egy új törvényjavaslaton dolgozik, amelynek célja, hogy véget vessen a folyamatos Korán-égetéseknek. Ezek betiltása azonban az iszlámmal kapcsolatos szatíra vagy kritika más formáinak betiltását is jelentheti, írja a Samnytt svéd hírportál. 

A törvényjavaslatról Mette Frederiksen dán miniszterelnököt is kérdezték a minap egy sajtótájékoztatón. Arról kérdezték, hogy a tervezett törvény érintené-e a Mohamed prófétáról készült szatirikus karikatúrákat is, mint amilyenek Franciaországban a Charlie Hebdónál keltettek feltűnést. A kérdésre nem kívánt válaszolni, csupán annyit mondott, hogy „észszerűbb és bölcsebb akkor tárgyalni a törvényjavaslatról, amikor a kormány már véglegesítette azt.”

A karikatúrákkal kapcsolatos kérdés azért merült fel, mert az al-Kaida, ahogy arra a dán B.T. hírportál felhívja a figyelmet, a Korán-égetések kapcsán azt írta:

Európa semmit sem tanult a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni támadás után, amelyben 12 ember vesztette életét.

A svéd kormány szintén törvényt akar módosítani a Korán-égetések betiltására. Ebben az esetben a közrendről szóló törvény korlátozásáról van szó, hogy a rendőrség megtagadhassa a tüntetési engedélyt attól, aki az iszlámot akarja sértegetni. Sokan azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy 

ezek a javaslatok mind Svédországban, mint Dániában a szólásszabadság korlátozását jelentenék. 

„Vannak, akik Svédországot színpadként akarják használni a gyűlöletkeltő üzenetek terjesztésére. Ezek lehetnek svéd állampolgárok és olyanok is, akik Svédországba jönnek, és a svéd szólásszabadságot saját céljaikra használják fel. Különböző módon belerángatják Svédországot nemzetközi konfliktusokba” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a hónap elején.

Borítókép: A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetők Stockholmban (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.