Bulgáriában megmozdult a politikai alvilág

Alekszej Petrov bérgyilkosa profi volt, és nem kizárt, hogy mostanra már rég elhagyta az országot.

2023. 08. 17. 19:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk elsőként számolt be szerdán, Szófiában a Vitosa-hegység lábánál fekvő Dragelevci kerületben lelőtték Alekszej Petrov egykori titkosszolgálati vezetőt, közismert politikust. A bolgár belügyminisztérium egyelőre nem szolgált hivatalos közleménnyel, nem részletezte a merénylet körülményeit, ezért csak sajtóértesülések állnak rendelkezésre.

A Pik hírportál szerint az alvilági kapcsolatokkal is rendelkező Petrov a következő szavakkal búcsúzott testőreitől:

Nyugi, nem lesz semmi baj, várjatok meg itt lent.

Ezután teniszedzőjével, Miroslava Mihájlovával elindult felfelé az emelkedőn. Nem volt nála fegyver, golyóálló mellényt sem viselt. A testőrök tiltakoztak, javasolták, hogy legalább egyikük kísérje fel őket, de Petrov visszautasította.

Állítólag vadászfegyverrel lőtték agyon a politikust. A gyilkos Petrov és kísérője mögé került és 3-4 méteres távolságból közvetlenül fejbe lőtte a politikust. Valószínűleg úgy gondolta, hogy Petrov golyóálló mellényt visel, ezért célzott a fejére. A teniszedző csodával határos módon túlélte a támadást, felkari és mellkasi sérülést szenvedett, az orvosok mesterséges kómában tartják, két műtétnek néz elébe.

A véres leszámolás helyszínén készült fotókat ezen a linken tekinthetik meg.

Feltételezések szerint a bérgyilkos, megkerülve a rendőrségi lezárásokat a hegyeken keresztül már elhagyhatta az országot, és Szerbiába, vagy Észak-Macedónián át Boszniába menekült. A Pik hírportál szerint Petrovot valaki a közvetlen környezetéből árulta el. A túráról csak a teniszedző és saját testőrei tudhattak, az összeesküvők már kedden értesülhettek a túra útvonaláról és hogy pontosan merre fognak haladni.

A Trud hírportál megnevezett három bírót, akik idén – két és fél évvel korábban – bocsátották szabadon a tízéves börtönbüntetésre ítélt ukrán állampolgárt, aki feltehetőleg sikertelen gránátos merényletet hajtott végre 2015-ben Petrov ellen. A hatóságok most vizsgálják, van-e ukrán szál a szerdai merényletben.

Alekszej Petrov szponzora és tanácsadója volt az előző és jelenleg is kormányzó Folytatjuk a változást (PP) neoliberális pártnak; állítólag ígéretet kapott arra, hogy hamarosan a titkosszolgálatok élére nevezik ki. Évek óta közeli barátja volt a volt miniszterelnök, Kiril Petkovék családjának.

Ki lesz a következő áldozat?

– teszi fel a kérdést a Trud hírportál, amely emlékeztet arra, hogy Petrovnak nagy szerepe volt a Folytatjuk a változást és a jobbközép GERB párt összeborulásában. Ő közvetített a két párt között a koalíciós tárgyalásoknál. 

Cserébe ő akarta diktálni a jelenlegi kabinet napirendjét, kontrolálni a titkosszolgálatokat.

A hírportál emlékeztetett rá: a hatalom időtlensége vagy a társadalmi rend hiánya mindig előfeltétele a gyilkosságsorozatoknak. Amikor éles hatalomváltás történik, mint ahogy két éve a Boriszov-kormány bukása után, és a hatalom gyenge, a politikai alvilág bármit megtehet erőforrásainak védelme érdekében, 

megpróbál leszámolni a konkurensekkel.

A neoliberális PP hatalomra kerülésével új háború kezdődött a háttérhatalomban, hogy ki mozgassa a szálakat.

Az események logikája szerint ez a gyilkosság nem az utolsó, valami történik az alvilágban – állapítja meg a Blitz.bg. Szerintük szoros összefüggést lehet a Dél-Afrikában idén májusában meggyilkolt Kraszimir Kamenov és felesége esete, Angel Hrisztov váratlan júniusi halála és a Petrov-gyilkosság között. Kamenov szintén szoros kapcsolatot ápolt a PP-párt vezetésével, bérgyilkosságra való felbujtásért szerepelt az Interpol listáján.

Az elkövető kilétével kapcsolatban a hírportál megállapítja, hogy a bérgyilkos profi  vagy egykori katona lehetett, de az sem kizárt, hogy gyakorlott vadász, aki jó lövész és jól ismeri az erdős területeket. Az is lehetséges, hogy a külföldi volt.

Egybehangzó sajtóvélemények szerint a merénylet politikai és nem üzleti jellegű, ezért szinte lehetetlen felderíteni,  kik lehetnek a megbízók.

Borítókép: Alekszej Petrov bolgár politikus, üzletember (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.