Politikai leszámolás fényes nappal Bulgáriában

Szófia egyik villanegyedében lőtték agyon az egyik legismertebb bolgár politikust, üzletembert.

2023. 08. 16. 19:38
Alexei Petrov
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán a déli órákban Szófia egyik villanegyedében lelőtték a bolgár politikai élet közismert személyét, Alekszej Petrovot. Az ismert üzletember, politikus és egyetem oktató, biztonságpolitika és terrorizmus elleni küzdelem szakértője, a Bolgár és Balkán Karateszövetség elnöke régi szereplő a bolgár belpolitikában, közismertek a kapcsolatai titkosszolgálatokkal és a politikai maffiával.

A gyilkosság akkor történt, amikor Petrov az üzleti ügyeit intéző hölgy társaságában a Vitosa hegy lábánál a megszokott heti útvonalukat járták be. Rendőrségi jelentések szerint három testőr kísérte útjukat, de Petrov nem viselt golyóálló mellényt Az elkövető állítólag vadászruhában távcsöves puskával kerékpározott a közelben. A hölgyet is érte lövés, állítólag kórházba szállítása után kómába esett.

Az 1962-ben született Alekszej Petrov 1991-ben érettségizett egy rendőrközépiskolában, az 1991-es évek elejéig a biztonsági erőknél szolgált. 2002. augusztus 15-én sikertelen merényletet követtek el ellene. 2009-ben a Bolgár Szocialista Párt vezette kormánykoalíció idején nevezték ki a titkosszolgálatok munkatársává.

Alekszej Petrov Bojko Boriszov volt miniszterelnökkel is üzleti kapcsolatban állt, a 90-es években együtt jártak karateversenyekre. Petkov arról volt híres, hogy minden kormányváltáskor még időben átállt a következő kormány szolgálatába, bizalmas információkat kiszivárogtatva az előző kormány tevékenységéről. Így történt 2009-ben is, amikor a Sztanisev-kormányt a jobboldali Boriszov-kormány váltotta. Akkoriban szinte minden vezető bolgár politikusról rendelkezett terhelő információkkal. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla Petrovot 2010-ben őrizetbe vették a Polip maffiacsoport vezetőjeként, a rendőrség és ügyészség bűnlajstromán Petrov és csoportja zsarolás, pénzbehajtás, prostitúcióra való kényszerítés, kábítószer-kereskedelem, adócsalás, pénzmosás, hivatali befolyással való üzérkedés szerepelt, de állítólag magánrendőrséget, magánbiztosítót, szexklubhálózatot és taxihálózatot is működtetett. 2014-ben felmentették a vádak alól és 2021 júliusában véglegesen ártatlannak nyilvánították.

Archív fotón Alekszej Petrov (balra) és Bojko Boriszov

Újabb sikertelen merényletet követtek el ellene 2015 októberében, utána Petrov 100 ezer dollár jutalmat ígért annak, aki fontos információkkal tud szolgálni a merénylettel kapcsolatban.

Az utóbbi időkben Alekszej Petrov szorosan együttműködött Kirill Petkovval, az előző neoliberális kormány miniszterelnökével. Rumjana Csanalova, aki Petrov-ügyben anno bíráskodott a következőket írta a Petrov-gyilkossággal kapcsolatban a közösségi oldalára: Petrov szponzora és tanácsadója volt a neoliberális Folytatjuk a Változást pártnak. Petrov azt remélte, kinevezik a titkosszolgálatok élére, hogy befolyásra tehet szert, és a megszerzett információkat sajá tmagának és pártjának hasznosítsa. A bírónő felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az 1990-es évektől napjainkig 180 felderítetlen leszámolás történt az országban (bárhol ásunk, csak hullákat találunk – mondta egykor Cvetan Cvetanov belügyminiszter), a gyilkosok és a megbízóik továbbra is szabadlábon vannak. További tény, hogy a politikai ellenfelek a 90-es évekhez hasonlóan mostanság is leszámolnak egymással. Hamarosan helyhatósági választások következnek, és aki birtokolja a helyi hatalmat, az birtokolja a valódi hatalmat – írta a bírónő.

Borítókép: Alekszej Petrov bolgár politikus, üzletember (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.