Csak mismásolás a különleges ügyész kinevezése Hunter Biden ügyében?

Míg látszólag David Weiss különleges ügyészi kinevezése utat nyithat egy alaposabb vizsgálatnak Joe Biden elnök fiának, Hunter Bidennek az üzleti ügyeit illetően, republikánus körökben úgy vélik, a lépés csak álca, és inkább a Biden család védelmét szolgálja, semmint az igazság felderítését. Ted Cruz szenátor szerint ez egyenesen „szégyenletes”, hiszen Weiss eddigi tevékenysége az igazság eltussolásáról szólt.

Kónya Rita
2023. 08. 14. 15:23
BIDEN, Joe; BIDEN, Hunter
Washington, 2023. június 26. Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden a washingtoni Fort McNair támaszpontra érkezik Camp Davidbõl 2023. június 25-én. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez a kinevezés [...] egy álcázás” − mondta a Fox News amerikai televíziós hálózatnak nyilatkozva Ted Cruz texasi szenátor, amikor David Weiss delaware-i ügyész különleges ügyészi kinevezéséről kérdezték.

Mint arról beszámoltunk, Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy különleges ügyésszé nevezi ki Weisst a Hunter Bident, Joe Biden fiát érintő vizsgálatban. Bár a kinevezés tágabb jogkört biztosít Weiss számára, így látszólag komoly lépés az igazság feltárása felé, republikánus körökben mégis megütközéssel fogadták a hírt.

Cruz szenátor egy vasárnapi televíziós műsorban fejtette ki véleményét:

Szerintem ez szégyenletes. David Weiss volt az az ügyész, akit arra jelöltek ki, hogy vezesse ezt a nyomozást, aki az elmúlt öt évet azzal töltötte, hogy eltussolja az ügyet. David Weiss, akit személyesen a két delaware-i demokrata szenátor, Tom Carper és Chris Coons választott ki. Öt éven keresztül a nyomozás nem vezetett másra, mint Hunter Biden és Joe Biden védelmére.

A szenátor szerint a kinevezés is alátámasztja a kongresszus előtt vallomást tevő informátorok igazát:

Azt mondták, hogy a David Weissnek dolgozó igazságügyi minisztériumi ügyvédek védték a Biden családot, hogy a házkutatási parancsok végrehajtása előtt figyelmeztették Hunter Bident, feltehetően azért, hogy elrejthesse a terhelő bizonyítékokat, hogy nem engedték, hogy egyáltalán kérdéseket tegyenek fel a »nagyfiúról«, Joe Bidenről...

– nyilatkozta Cruz szenátor a Fox Newsnak.

Hasonlóan vélekedett a Hunter Biden ügyeiről az elsők közt beszámoló újságíró, Emma-Jo Morris is. Szerinte bár Hunter Biden szerepe fontos az ügyben, ő csak az apja strómanja volt, Weiss hitelességét pedig aláásta, hogy kedvező vádalkut kínált az elnök fiának – írja a Breitbart amerikai híroldal. Az újságírónő szerint a különleges ügyész kinevezése helyett inkább a kongresszus idézési jogköreit kellene kibővíteni, hogy folytathassák a megkezdett vizsgálatokat, és feltárják a teljes igazságot.

Hunter Biden nyilvánvalóan fontos abban a tekintetben, hogy ő a stróman [abban], ami szerintem egy családi vállalkozás, ami visszavezet Joe [Biden]-hez. Így kevésbé aggaszt, hogy mit találnak Hunterrel kapcsolatban, és hogyan osztogatja a pénzt. Ez fontos a szélesebb kép megértéséhez. Úgy gondolom, hogy a legsúlyosabb dolog azonban [...] az FBI aktája, ami azt mutatja, hogy Joe Biden ötmillió dolláros kenőpénzt fogadott el a Burisma [ukrán energetikai holding] ügyében

– idézi az újságírónőt a Breitbart.

David Weiss eredetileg Hunter Biden pénzügyi tranzakcióit és üzleti ügyeit vizsgálta, azonban a kinevezés utat nyithat egy szélesebb körű nyomozásnak, például azzal kapcsolatban, hogy a Biden csemete a kínai és ukrajnai üzleti kapcsolataival, illetve az általa a két országból elfogadott pénzzel megsértette-e a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjára vonatkozó törvényt (FARA).

Az ezzel kapcsolatos információk az elmúlt hetekben merültek fel, amikor a képviselőház felügyeleti bizottsága, illetve a szenátus több meghallgatást is tartott a Biden család üzleti kapcsolatainak feltárására. Amikor néhány héttel ezelőtt a bíróság elé került Hunter Biden vádalkuja, az ügyészek nemmel válaszoltak arra a kérdésre, hogy megakadályozza-e az alku a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény (FARA) szerinti vádemelést, bár 

egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy folyik ilyen nyomozás az elnök fia ellen a kínai és ukrán üzleti kapcsolatai miatt.

 

Mitől különleges a különleges ügyész?

Különleges ügyészt akkor nevez ki az igazságügyi minisztérium, ha összeférhetetlenség merül fel, vagy politikailag kényes kérdésről van szó, amelyben a közérdek megköveteli a minisztériumtól független vizsgálatot. A különleges ügyész kiadhat idézéseket és házkutatási parancsokat. Nem tartozik napi beszámolási kötelezettséggel a miniszter felé, azonban annak kérésére ismertetnie kell bármely vizsgálati lépését.

Weiss nem az egyetlen, aki jelenleg ilyen kinevezéssel dolgozik, Joe Biden dokumentumkezelési ügyében Robert Hur nyomoz, Donald Trump volt elnök ellen pedig Jack Smith vizsgálódik.

Szintén különleges ügyészként tevékenykedett John Durham, akit még Trump igazságügyi minisztere, William Barr nevezett ki a 2016-os elnökválasztás kapcsán felmerült orosz összeesküvés-elméletet érintő FBI-nyomozás vizsgálatára. Mint arról beszámoltunk, Durham idén májusban közzétett 300 oldalas jelentése szerint 

nem volt törvényes alapja az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) 2016-ban nyomozást indítani Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanújával.

A jelentés szerint az FBI nyers, nem megerősített értesülésekre alapozta az eljárást, magas rangú tisztségviselők részéről hiányzott az elemzői szigor a birtokukba került információval kapcsolatban, különösen politikailag elkötelezett személyektől és intézményektől származó információkra vonatkozóan. Durham szerint a hatóság túlsúlyban támaszkodott olyan nyomokra, amelyeket Donald Trump politikai ellenfelei bocsátottak rendelkezésre.


Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.