Csak saját területén vetheti be a Dániától kapott katonai repülőket Ukrajna

A dán védelmi miniszter szerint ez a kitétel minden átadott fegyverzetre vonatkozik.

Gábor Márton
Forrás: MTI2023. 08. 21. 15:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter közölte, hogy  

azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról

 – idézte a tárcavezetőt a Reuters hírügynökség.

Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F–16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a háború eszkalálódásához vezet.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a koppenhágai parlamentben elhangzott beszédében mondott köszönetet az F–16-osokért, hangoztatva, hogy Oroszország minden szomszédja veszélyben lesz, ha Ukrajna nem győz.

A demokráciák célponttá válhatnak úgy a rakéták, mint a zsoldosok vagy a destabilizációs kísérletek számára. De Ukrajna felül fog kerekedni

 – tette hozzá. Dánia mostanáig 19 repülőgépet biztosított Ukrajnának, a 42, F–16-ossal rendelkező Hollandia pedig egyelőre nem döntött arról, hogy hány vadászgépét adja majd át.

Borítókép: Amerikai F–16-os harci vadászrepülő (Forrás: FLASH/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.