Egyre távolibb Ukrajna reménye a győzelemre az amerikai lap szerint

A The Washington Post kiemeli, sok nyugati tisztviselő borúlátón tekint Ukrajna céljaira.

Gábor Márton
2023. 08. 21. 11:40
null
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Washington Post amerikai napilap szerint a több mint két hónapja húzódó, az ország keleti részétől délre tartó hatalmas frontvonalon folytatott harc után a kijevi erők még nem értek el nagyobb áttörést, ám eközben jelentős veszteségeket szenvedtek el az orosz védelmi vonalaknak köszönhetően. 

A nehézségek miatt a The Washington Post értesülései szerint az amerikai hírszerző szolgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ukrán ellentámadás legalább az egyik legfontosabb célját, a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol városának visszafoglalását sem fogja elérni, így pedig a hírszerzők szerint nem fog sikerülni a szárazföldön elvágni Oroszországot a Krím félszigettől.

Melitopol, amely két kulcsfontosságú autópálya és egy vasútvonal mellett fekszik, a Krím kapujának számít. Visszafoglalása gyengítené Oroszországot a Krím félsziget védelmében.

Ukrán tisztviselők – köztük Volodimir Zelenszkij elnök – ragaszkodtak ahhoz, hogy csapataik visszakövetelik Oroszországtól az elvesztett ukrán föld minden centiméterét, beleértve a Krímet is. A nyilvánosság előtt a nyugati politikusok és diplomaták felkarolták ezt az elképzelést, és megismételték, hogy kormányaik támogatni fogják Ukrajnát ennek érdekében, ameddig csak szükséges. 

A magánéletben a beszélgetések sötétebbek és szkeptikusabbak, sok tisztviselő borúlátón tekint Ukrajnának az orosz megszállók kiűzésére vonatkozó kilátásai elé.

Azonban a béketárgyalásokhoz szükséges közös tárgyalási alap továbbra sincsen meg a két fél között, ugyanis miközben Ukrajna a 2014 előtti határok visszaállítását követeli, Oroszország ragaszkodik a már ellenőrzése alá vont területek megtartásához – összegzi az amerikai napilap.

 

Borítókép: Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.