Ukrajna lehetőségei elfogytak

A The Washington Post amerikai napilap szerint Kijevnek már nincs sok ideje, hogy bármilyen sikert felmutasson.

Magyar Nemzet
2023. 08. 20. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna kifogyott a lehetőségekből az ellentámadás során – írta a The Washington Post amerikai napilap. A cikk szerint a megtorpanás jeleit mutatja, hogy Kijev csupán néhány, elszigetelt települést tudott visszafoglalni, az oroszok támadásba lendültek keleten, valamint az ukrán pilóták F–16-osokra való kiképzése csúszik. Az ukrán sikertelenség pedig előrevetíti, hogy a konfliktus befagyhat, ezáltal pedig a nyugati támogatás csökkenhet. 

Arról nem is beszélve, hogy az ukránok is döntő sikereket várnak a vezetéstől.

Emellett pedig 2024-ben az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak, a kampányban valószínűleg felerősödnek majd azok a vélemények, melyek szerint vissza kell fogni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatásokat.

A szakértők úgy vélik, modernebb fegyverek vagy a tartalékerők teljes bevetése nélkül nem valószínű, hogy Ukrajna képes áttörést elérni. A nyugati és ukrán tisztviselők is óvatosan fogalmaznak az ellentámadással kapcsolatban, mostanra elismerik, hogy a vártnál lassabban halad, ugyanakkor kitartanak amellett, hogy folyamatosan haladnak előre. 

Az idő ugyanakkor az oroszoknak kedvez: ősszel beköszönt a zord időjárás, az esős évszakban a harckocsik, harcjárművek alig tudnak haladni.

Amíg a szárazföldi műveletek lassan haladnak, az ukrán haderő a drón- és rakétacsapásokkal próbálja megtörni az orosz védelmet. Ez ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a The Washington Post – nem valószínű, hogy a háború mérlegét Kijev javára billenti el. – Az ukránok egyszerűen nem rendelkeznek megfelelő számú drón gyártásához szükséges kapacitással, nem tudnak elég mélyen és elég sok célpontra támadni orosz területen belül ahhoz, hogy meggyengítsék Oroszország harci kedvét – vélte Bob Hamilton, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, a philadelphiai Foreign Policy Research Institute Eurázsia-programjának kutatási vezetője.

Borítókép: Ukrán katona (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.