„Leírhatatlan érzés volt” – így robbantották fel az ukránok a Krími hídat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője kendőzetlen őszinteséggel vallott a műveletekről.

Magyar Nemzet
2023. 08. 19. 11:43
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leírhatatlan érzés volt. Amikor megtörtént a robbanás, kiabálni kezdtünk, akkora volt a belső feszültség – emlékezett vissza Vaszil Maljuk az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő Krími híd elleni tavaly októberi támadásra. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője – aki személyesen tervezte meg és felügyelte a különleges műveletet – részleteket osztott meg a kulcsfontosságú létesítmény elleni támadásokról – számolt be az Ukrinform ukrán hírportál. 

Maljuk beszámolója szerint a 2022 októberi akció során egy 21 tonna robbanóanyagot szállító teherautót használtak, a „rakományt” pedig vastag csomagolófóliába rejtették, hogy az ellenőrző pontokon ne keltsenek feltűnést – a szállítólevél alapján a kamion hivatalosan csomagolófóliát fuvarozott. Az SBU-vezető azt is elárulta, hogy sikerült kijátszaniuk a hídon elhelyezett speciális zavarókat, amelyek megváltoztatják a GPS-koordinátákat.

Az idén július 17-i, a Krími hidat ért második ukrán támadás kapcsán Maljuk elmondta, egy „Hunter” fedőnevet viselő ügynöknek különleges szerepe volt a művelet kivitelezésében, ugyanis ő felelt a tengeri drónok továbbfejlesztéséért. 

Olyan egyedi anyagból készültek, amely láthatatlanná teszi őket az ellenséges radarok számára

− magyarázta Maljuk. Mint mondta, a drónokat mintegy 850 kilogramm robbanószerrel szerelték fel. 

Kijev eddig ódzkodott attól, hogy magára vállalja a Krími híd elleni támadásokat, ugyanakkor az utóbbi időben egyre többször és egyre nyíltabban beszélnek ezekről. Volodimir Zelenszkij múlt hónapban kijelentette, legitim katonai célponttá vált a létesítmény. 

Borítókép: A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása (Fotó: Twitter/Clash Report)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.