Ez volt Prigozsin utolsó gondolata a bukott brit kormányfő szerint

Boris Johnson szerint a Wagner-vezér elleni merénylet egy újabb ok, hogy miért nem lehet békét kötni Vlagyimir Putyinnal.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 9:35
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moscow, 2023. augusztus 28. Emberek Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 27-én. A négy nappal korábban lezuhant repülõgépen tartózkodók molekuláris genetikai vizsgálata megerõsítette Prigozsin személyazonosságát. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a detonáció kiszívta a levegőt a repülőgép utasteréből, fogadni mernék, hogy Prigozsin fejében egyetlen gondolat futott át: Putyin! – írta a The Daily Mail brit hírportálon megjelent véleménycikkében Boris Johnson. A korábbi brit kormányfő hosszas írásban taglalta Jevgenyij Prigozsin halálának lehetséges okait és a merénylet elkövetőinek kilétét, szerinte biztosan Vlagyimir Putyin áll a gyilkosság hátterében. 

Az egész világ tudja, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport vezetőinek meggyilkolása mögött ugyanaz az ember áll, aki például Alekszandr Litvinyenko és Szergej Szkripal megmérgezéséről döntött

folytatta Boris Johnson. Litvinyenko 2006 novemberében háromhetes haláltusa után vesztette életét, miután – a vádak szerint – az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték. Szergej Szkripalt lányával együtt még 2018-ban szállították az angliai Salisbury kórházba mérgezés gyanújával, ők ugyanakkor túlélték a novicsok idegméreggel való, általában halálos találkozást. Mind Litvinyenko, mind Szkripal a brit hírszerzésnek dolgozott mint kettős ügynök.

Nincs szükség részletes vizsgálatra, nincs szükség DNS-tesztre, vagy beazonosításra

− írta a brit kormányfő, aki szerint teljesen egyértelmű, hogy az orosz elnök rendelte el Prigozsin meggyilkolását. Mint írta, némileg meglepő az is, hogy Putyin eddig várt a júniusi sikertelen Wagner-lázadást követően. Johnson a Keresztapa című világhírű gengszterfilmekből ismert Don Vito Corleonéhoz hasonlította az orosz elnököt, kiemelve Putyin – szerinte – álszent részvétnyilvánítását a merényletet követően. 

A volt brit miniszterelnök szerint a Prigozsin elleni merénylet egy újabb példa arra, hogy miért nem lehet tárgyalásos úton befejezni az ukrajnai háborút. 

Bármilyen megállapodás erkölcsileg undorító lenne a Putyin által okozott mészárlás tekintetében

− húzta alá. Mindazok, akik másképp gondolják – folytatta – csak vessenek egy pillantást Prigozsin zuhanó repülőjére. 

 

Borítókép: Emberek Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 27-én (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.