Prigozsin előre megjósolta a halálát? + videó

A Wagner-csoport egykori vezetője egy videófelvételen fakadt ki, és a mondandója közben érdekes egybeesést említett.

2023. 08. 27. 19:40
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. augusztus 26. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévõ Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülõgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfõs személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk több ízben beszámolt, Jevgenyij Prigozsin, az orosz finanszírozású Wagner zsoldoscsoport vezérének magánrepülőgépe – több alapítóval a fedélzetén – a napokban zuhant le, a katasztrófát senki sem élte túl. Bár a Kreml tagadja, hogy köze lett volna az esethez, a nemzetközi közvélemény egy része feltételezi, hogy a gép nem baleset miatt zuhant le, hanem Vlagyimir Putyin rendelte el a lázadó Wagner-vezér megbüntetését.

Most előkerült egy korábbi videófelvétel, amelyen Prigozsin tudtán kívül megjósolta a sorsát.

Jobb, ha megölsz, de nem fogok hazudni. Őszinte leszek: Oroszország a katasztrófa szélén áll. Ha a fogaskerekeket nem teszik a helyükre, a repülőgép szétesik a levegőben 

– jelentette ki a Wagner-csoport egykori vezére, aki természetesen a klip tényleges kontextusában egy repülőgép-szerencsétlenséget használ metaforaként Oroszország spirálisan terjedő ukrajnai háborús erőfeszítéseinek leírására. A Jerusalem Post szerint a Prigozsin újjáéledt klipje Szemjon Pegov orosz katonai bloggerrel készült április 29-i interjúból származik, amelyben helytelenítette az ország védelmi rendszerét, és katasztrófát jósolt Ukrajnában.

Az ehhez hasonló videók meglehetősen gyakoriak voltak egy időben, a Wagner-vezér szinte naponta amiatt fakadt ki egy videóüzenetben, hogy nem kapnak elég lőszert a Kremltől, és többször azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a csapatait Ukrajnából.

Szakértők szerint Prigozsin, az orosz politika és katonai ügyek jelentős alakjának halála messzemenő kihatással lehet a Kreml erőegyensúlyára. A halála körüli rejtélyek és a repülőgép-szerencsétlenség körülményei további vitákat és feszültségeket szíthatnak az amúgy is ingatag politikai légkörben.

Prigozsin és a többi áldozat földi maradványait Szentpétervárra vitték a Wagner katonái, ahol a temetést is rendezik majd.  A gyászrendezvények és a búcsúztatás rendjéről egyelőre nincs pontos döntés, minden a hatóságok álláspontjától függ.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.