Ezért nem csökken az Európára zúduló migrációs nyomás

Az ígéretek ellenére sem Olaszország, sem az Európai Bizottság nem támogatta Tunéziát a migránsok megállításában.

2023. 08. 29. 14:24
Lampedusa
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökken az olasz partokra nehezedő migrációs nyomás, egyre többen indulnak útnak Európa irányába Tunéziából. Hiába született megegyezés az észak-afrikai állam, az Európai Bizottság és Olaszország között az Tunézia partjainak ellenőrzéséről, az induló migráns tömegek megállításáról, mindeddig semmiféle kézzel fogható eredmény nem tapasztalható. A sikertelenség oka egészen egyszerű – számolt be az Il Giornale olasz napilap. 

Értesülései szerint sem az Európai Unió, sem Olaszország nem folyósította a megígért támogatást, mely a partok ellenőrzését ellátó hatóságok kifizetését fedezte volna. 

Giorgia Meloni olasz kormányfő megválasztását követően elkezdte a tárgyalásokat az észak-afrikai ország vezetőivel, majd európai szövetségeseket is sikerült maga mellé állítania. A közel egy hónapig tartó előkészítő tárgyalások végül egy stratégiai együttműködést tartalmazó szándéknyilatkozattal zárultak Tuniszban. A megállapodást június 16-án Kaisz Szaíd tunéziai elnök írta alá Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Mark Rutte holland kormányfő és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök jelenlétében. 

A megállapodás szerint az Európai Bizottság  százmillió eurót különít el, hogy ezzel segítse az észak-afrikai országot a tengeri mentő- és ellenőrző műveletek végrehajtását és a migránsok visszaszállítását. 

Azt is tartalmazza, hogy a későbbiekben az EU egy kilencszázmillió eurós pénzügyi segélycsomaggal is támogathatja a komoly gazdasági krízissel küzdő Tunéziát. 

Kétségtelen, hogy a jövőbeli együttműködést nem segíti az ígéretek teljesítésének késlekedése, hiszen ez megkérdőjelezheti az unió megbízhatóságát, valamint az Olaszország és Tunézia közötti kapcsolatok megromlásához is vezethet. A gazdasági összeomlás szélére sodródott országtól a jelenlegi helyzetben lehetetlen elvárni, hogy saját erőforrásból fedezze a partok ellenőrzését. 

Mi több, Tunéziának sem érdeke az ország területén felhalmozódott migránsok feltartóztatása, maga is szabadulna az indulásra készen álló tömegektől. Bár újabb migrációs rekordok dőltek meg, Giorgia Meloni továbbra is a kiindulási és tranzitországokkal való szoros együttműködés sikerességében reménykedik, ehhez azonban a források mielőbbi folyósítására lenne szükség. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta közel 114 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, melyből több mint tízezer felnőtt kíséret nélkül utazó kiskorú.

Borítókép: Migránsokkal tömött hajó az olasz Lampedusa szigetén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.